Плевнелиев: Изборите в България са честни и демократични

Плевнелиев: Изборите в България са честни и демократични
Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство, каза Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е сред страните с високи нива на демокрация в изборния процес, заяви президентът Росен Плевнелиев на Кръгла маса на тема „Изборният процес: проблеми и решения“.

Той цитира класация на „Фрийдъм хаус“, в чието ежегодно изследване „Нации в преход“ по показателя изборен процес през последните 10 години България имала устойчив рейтинг, предаде „Фокус“.

По думите на държавния глава за 2012 г. България получава рейтинг две – резултат, близък до средното ниво за страните от Централна и Източна Европа.

С най-добри показатели са Чехия и Полша, които имат рейтинг 1,25 за 2012 г., а зад България са Унгария и Румъния с рейтинг три.

„Тази оценка трябва да повлияе положително на песимистите, но и да ни държи реалисти. Нужно е постоянно усилие“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът определи като предизвикателство пред българската демокрация съмнението за порочните практики за купуване на гласове и контролирания вот.

„Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство. Купуването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс, затова разговорът трябва да се води в тази плоскост. Правораздавателната система трябва да потърси механизми за реални решения, а не да се опитваме да отговорим на въпроса как реагираме на тази порочна практика“, каза още Росен Плевнелиев.

По думите му е важно да се положат усилия и за повишаване на избирателната активност.

„Необходими са отговорни политици пред активни граждани“, категоричен е държавният глава. Той допълни още, че изборното законодателство на България трябва да осигурява устойчиви правила и механизми за провеждането на избори, защото изборният процес е важен елемент за функционирането на демокрацията.

„Изборният кодекс беше положителна стъпка в тази посока, чрез него беше осигурена правната уредба, която дава ясна регулаторна рамка за провеждането на всички видове избори“, каза Росен Плевнелиев.

Според него 20-годишният опит в провеждането на избори в България е създал правила и условия за провеждането на честни и демократични избори въпреки крайно изостреното политическо противопоставяне, политическите парии и политическият елит в страната.

#Росен Плевнелиев #Изборен кодекс #избори #купуване на гласове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници