За постоянно в ареста остават трима след хакването на Агенция "Митници"

За постоянно в ареста остават трима след хакването на Агенция "Митници"
Нова телевизия
A A+ A++ A

Трима от шестимата обвинени за хакерската атака в Агенция "Митници" остават за постоянно в ареста. Това са считаният от прокуратурата за ръководител на организираната престъпна група Емил Милчев - бивш служител на граничен пункт "Калотина", Янаки Евтимов, който и сега работи на митница "Гюешево" и 22-годишният компютърен специалист Димитър Пешев. 

Според обвинението, тримата са участвали в схема за контрабанда. Със специално написан софтуер Пешев е успял да пробие системата на митниците.

С флашки вирусът е бил инсталиран в служебни компютри на Агенцията и е манипулирал данни за преминаващи камиони с товари. Схемата е била засечена и наблюдавана от юни 2015-та. По данни на прокуратурата, тя е ощетила Европейския съюз с над 3,6 млн. лв. 

„От 2-3 години се говори, че системата на митниците може да се манипулира– било от служители вътре, било дистанционно”. Това заяви в предаването „Здравей, България” бившият шеф на Агенция „Митници” Емил Димитров, който в момента оглавява парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата. „Има много предизвикателства”, заяви Димитров за работата си в Комисията.

#хакерска атака #Агенция "Митници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници