9 областни града с кметове на първи тур

A A+ A++ A

Девет от 27-те областни центрове в България избраха кмет още на първия тур на местните избори вчера, като резултатът е 4 победи за ГЕРБ, 1 за БСП, 1 за ДПС, 1 за ВМРО-НИЕ и двама независими кандидати.

В седем от деветте областни града - София, Бургас, Добрич, Шумен, Кърджали, Кюстендил и Монтана - избиратели преизбират кметовете си.

ГЕРБ печели от раз кметските избори в София, Бургас, Добрич и Габрово, БСП – в Шумен, а ДПС – в Кърджали.

По все още неокончателни резултати в София досегашния кмет Йорданка Фандъкова печели с 52% от гласовете, следвана от Георги Кадиев от БСП с 22% и Прошко Прошков от „Синята коалиция“ с 12%.

Кметът на Бургас, представителят на ГЕРБ Димитър Николов, е преизбран със 70% от гласовете, а вторият Валери Симеонов остава далеч зад него с около 11%.

Досегашният кмет на Добрич Детелина Николова, също от ГЕРБ, получава нов мандат с над 65% от гласовете; кандидатът на управляващите Таня Христова е новият кмет на Габрово.

Кметът на Шумен Красимир Костов от БСП е преизбран на първи тур с над 56% от гласовете, следван от втория Димитър Александров от ГЕРБ, който има 30.5%.

В Кърджали кметът от ДПС Хасан Азис печели трети мандат с над 54%, кандидатите на ГЕРБ или БСП Илия Илиев и Милко Багдасаров остават втори и трети със съответно 20.8% и 20.4%.

Пазарджик е седмият областен център с избран кмет на първи тур, като независимият кандидат Тодор Попов убедително побеждава с над 70% от гласовете; там кандидатът на БСП Румен Петков е втори с 12.3%, а Тодор Георгиев от ГЕРБ е трети с 9%.

Досегашният кмет на Кюстендил и кандидат за втори мандат Петър Паунов води убедително, показват предварителните данни от гласуването в общината. По всяка вероятност той ще събере малко над 50% от гласовете и ще бъде преизбран на първи тур.

В Монтана досегашният кмет Златко Живков също е преизбран. Живков, който е подкрепен от ВМРО-НИЕ, получава 57 % от гласовете.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници