Солиден ръст на икономиката на Япония от началото на годината

Солиден ръст на икономиката на Япония от началото на годината
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През първите три месеца на настоящата 2017 г. икономиката на Япония отбеляза най-добро темпо на растеж от година насам благодарение на по-силното глобално потребление, допринасящо за подобряване на японския износ и с оглед на повишаващите се разходи на домакинствата в страната, показват предварителни данни на официалната статистика, предаде БНР.

Икономиката на третата по сила световна икономика нарасна през периода януари-март с 0,5 на сто спрямо последното тримесечие на миналата година, когато БВП се повиши с 0,3 на сто. Така на годишна база японската икономика се разшири с цели 2,2 на сто при очаквания за по-умерен растеж с 1,7 на сто след експанзия с 1,4% в края на 2016-та (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 1,2 на сто). Това е и най-солидното повишение на БВП от началото на 2016-та насам и пето поредно тримесечие на растеж - най-продължителен период на непрекъснатата експанзия от 2006-та насам.

Основна подкрепа за растежа на японската икономика в началото на годината оказват потребителските разходи, които на тримесечна база нараснаха с 0,4 на сто (или с 1,4% на годишна база) след тяхна стагнация през последното тримесечие на миналата година, въпреки че очакванията на финансовите пазари бяха за по-солиден растеж с 0,5 на сто.

В същото време бизнес разходите в Япония се повишиха на тримесечна база с 0,2 на сто при прогноза за техен спад с 0,4% след солиден растеж с 1,9 на сто в края на 2016 г., а растежът на капиталовите разходи се забави до 0,9% от 7,6 на сто през предишното тримесечие.

Вътрешното потребление в страната допринесе с 0,4 пункта към растежа на БВП, докато външното търсене на произведените в Япония стоки и услуги - с 0,1 на сто, благодарение на увеличаване на износа за трето поредно тримесечие, като само в рамките на периода януари-март японският експорт се повиши с 8,9 на сто.

Днешните позитивни данни би трябвало да бъдат приветствани от Японската централна банка, която се надява чрез провежданата от нея агресивна стимулираща парична и лихвена политика да допринесе за ускоряване на икономическата експанзия и за повишаване на инфлацията в страната, която от много време насам се задържа трайно под целевото ниво на банката от 2 на сто.

Стабилният икономически растеж за пето поредно тримесечие е добра новина и за японския премиер Шиндзо Абе и провежданата от неговото правителство повече от четири години насам политика, известна като "Абеномика", имаща за цел да бъде сложен край на десетилетия на муден растеж и дефлация в страната. Трябва да се отбележи, че т.нар. "Абеномика" разчита на три основни стълба - на фискални стимули, на разхлабване на паричната политика и на структурни реформи.

Мнозина икономисти очакват японската икономика да продължи да се разширява и през второто тримесечие на годината и посочват, че подобряващите се потребителски разходи ще останат основен генератор на растежа. Въпреки позитивните данни за икономическия растеж в началото на годината, японската йена парира част от вчерашното си рязко поскъпване спрямо долара, което беше в резултат на общата слабост на американската валута на фона на разрастващите се политически скандали, свързани с президента на САЩ Доналд Тръмп и опасенията за предстоящ негов импийчмънт.

По време на днешната търговия доларът поскъпна с 0,5 на сто към 111,47 йени, след като по време на търговията в сряда се обезцени с 1,5 на сто, падайки до триседмично дъно от 110,53 йени. В същото време еврото нараства с 0,25 на сто към 124,10 йени от вчерашно 6-дневно ниво от около 123,40.

#Япония #Доналд Тръмп #Шиндзо Абе #реформи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници