Втора оставка в гръцкия кабинет седмица след формирането му

Втора оставка в гръцкия кабинет седмица след формирането му
През първата седмица на управлението си премиерът Андонис Самарас трябваше да реши много проблеми, част от които - здравословни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Още един член на новосформираното гръцко правителство се отказа от поста си по-малко от седмица след встъпването му в длъжност.

Новият държавен секретар за търговския флот Георгиос Верникос напусна правителството заради участието си в офшорна компания, предаде БГНЕС, цитирайки съобщение на правителствен източник пред АФП.

Участието на членове на правителството на Гърция в офшорни компании е забранено, въпреки че то е законно за обикновените граждани, обясни говорителят на правителството Симос Кедикоглу.

Официално комюнике уточнява, че консервативният премиер Андонис Самарас е приел оставката на корабния магнат Георгиос Верникос, считан за близък до социалистите от ПАСОК, които са партньори в правителството на националното единство.

Правителството беше запитано за случая на Георгиос Верникос от основната опозиционна партия, радикалната левица „Сириза", която негласно поиска оставката му.

„Забранено е на министрите и на политиците да участват в офшорни компании. Впрочем, решение на правителството утвърди създаването в Гърция на офис или филиал на офшорната компания S.A. с централа на Маршаловите острови в Тихия океан," съобщи „Сириза" в комюнике.

Веднага след сформирането си новото гръцко правителство трябваше да се справя със здравословни проблеми първо на премиера Андонис Самарас, който претърпя спешна операция на окото, а след това и на финансовия министър Василис Рапанос, който беше приет по спешност в болница миналата седмица.

В понеделник той се отказа от министерския пост, а във вторник беше заменен от друг банкер, Янис Стурнарас.

#офшорна компания #Гърция #правителство #Андонис Самарас #ПАСОК #„Сириза" #Василис Рапанос #Янис Стурнарас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници