Сигнал на Ивайло Зартов възбуди разследване срещу противник на Путин

Сигнал на Ивайло Зартов възбуди разследване срещу противник на Путин
В края на декември 2011 г. предприемачът и бивш зам.-шеф на Движението за социален хуманизъм Ивайло Зартов бе признат за виновен в безстопанственост и присвояване на над 3 млн. лв. Снимка: „Дарик“
A A+ A++ A

Прокуратурата в Русия започва предварително разследване срещу депутата от опозицията Генадий Гудков по обвинения в данъчна измама и пране на пари, отправени от бургаския бизнесмен Ивайло Зартов.

„Следственият комитет започна предварително разследване на получени съобщения по електронната поща от българския гражданин Ивайло Зартов," съобщи в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС, разследващият орган, който в Русия е сравним с американското ФБР.

В края на декември 2011 г. предприемачът и бивш зам.-шеф на Движението за социален хуманизъм Ивайло Зартов бе признат за виновен в безстопанственост и присвояване на над 3 млн. лв.

Тогава Бургаският окръжен съд го осъди на 12 г. затвор.

Според прокуратурата Ивайло Зартов присвоил пари от българско-руското дружество „Инглиш Вилидж". Те били отредени за вдигане на вилно селище край Бургас, което така и не бе построено.

Съобщението за разследването срещу Генадий Гудков - един от организаторите на протестите на опозицията, идва в контекста на зачестилите в последните седмици обиски и разпити на опозиционни лидери.

Те са недоволни от репресивния завой, осъществен след завръщането в Кремъл на Владимир Путин на 7 май.

„В своето съобщение Ивайло Зартов говори за инвестицията, направена от депутата Генадий Гудков, в чуждестранна валута в компания, установена в България, и данъчна измама на руска територия," се казва още в комюникето.

В събота националната телевизия НТВ, контролирана от държавната компания „Газпром", излъчи интервю с българския гражданин, който заявява, че Генадий Гудков инвестирал милиони евро в България и в други страни в Европа, намеквайки, че става въпрос за пране на пари.

В репортажа се уточняваше, че Ивайло Зартов и Генадий Гудков имали финансов спор по проект за недвижими имоти в България.

Българинът решил да издаде руския депутат след публикуването на декларацията на доходите на руския парламент.

В комюнике, публикувано на блога му, депутатът, който беше един от лидерите на протестите в последните месеци в Русия, осъди кампанията, като обясни, че тя цели дискредитирането му.

По думите на Генадий Гудков, Ивайло Зартов е мошеник, който му предложил да инвестира в България, но отклонил средствата.

Според него Ивайло Зартов бил осъден в България на 12 години затвор заради това престъпление, но бил пуснат под домашен арест заради здравословни проблеми.

#Генадий Гудков #Ивайло Зартов #Русия #България #Владимир Путин #„Газпром" #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници