Под натиск: Правителството оттегля промените за застрояване на Черноморието

Под натиск: Правителството оттегля промените за застрояване на Черноморието
pixabay.com
A A+ A++ A

ГЕРБ и Обединени патриоти оттеглят подписите си от законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи, с който се улеснява застрояването по Черноморието. "Решението бе взето снощи, но поводът за него са политически спекулации, а не протестите срещу предложенията в закона", азяви зам.-председателят на ГЕРБ и на парламентарната група Цветан Цветанов, предаде iNews.bg.

Припомняме, че вчера вечерта пред парламента се събраха природозащитници и граждани, които протестираха срещу лобистките според тях законодателни промени, направени в интерес на крупните инвеститори по морето. Днес пред сградата на Народното събрание отново бе планиран екопротест.

Екопротест и контрапротест

Междувременно сутринта край парламента имаше и малък контрапротест, иницииран от собственици на такива земи по морето с изтичащ срок на статут за застрояване. Те от своя страна също настояваха да им бъдат защитени правата на собственост върху имотите им.

Законопроектът, който бе одобрен от земеделската комисия миналата седмица, трябваше да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала утре, но отпадна от дневния ред.

Така на практика първият законопрект, който трябваше да мине през пленарна зала, претърпя фалстарт. Преди инициирането на промените съществуваше възможност инвеститорите да застроят плажовете, които имат статут на земеделска земя - на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, до 24 май 2017 г. 

Спорните промени

Според сега действащото законодателство инвеститорите, които притежават земеделска земя с променен статут, позволяващ право на строежи, трябва да са осъществили проектите си до 23 май 2017 г. След тази дата земята автоматично връща статута си на земеделска, което забранява строителството върху нея.

Законовата разпоредба засяга имоти в цялата страна, но при опита за удължаване на срока за строителство вниманието се съсредоточи върху проектите за застрояване на зони около някои от последните диви плажове по българското Черномория - Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли. Проектът за изменение на закона за земеделските земи предвижданe удължаване на срока за строежи до 2020 г.

Строежите по морето пак ще са възможни, но следнови такси и процедури

След спешното оттегляне на проектозакона земеделските земи, по които няма строителство в момента, ще върнат статута си след седмица. Това обаче не означава, че те няма да бъдат застроени.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ и бивш агроминистър обясни, че инвеститорите ще трябва да повторят извървените процедури и да платят повторно таксите, ако искат да довършат проектите си.

Това пък означава, че ако засегнатите собственици искат да строят върху земята си, те ще трябва отново да предприемат пред властите стъпки за промяна на предназначението на земята, да платят нужните такси от 4-5 хил. лв. и след това в срок до 6 години, както изисква законът, да завършат проектите си, обясниха депутати от ГЕРБ, цитирани от Дневник.

Цветанов увери, че сроковете няма да бъдат променяни, а в отговор на атаките от страна на БСП припомни, че до 2011 г. изобщо не е имало такива срокове.

Според депутатите от "БСП за България" и "Воля" текстовете са лобистки и обслужват инвеститорските интереси.

#застрояване #Черно море #ГЕРБ #Обединени патриоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници