Политолог: Нинова иска да раздели Изпълнителното бюро от членовете на парламентарната група

Политолог: Нинова иска да раздели Изпълнителното бюро от членовете на парламентарната група
YouTube
A A+ A++ A

Несъвместяването на постовете народен представител и член на Изпълнителното бюро на БСП ще създаде постепенно два центъра на власт в партията. Това каза политологът Мария Пиргова в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с предстоящото заседание на Националния съвет на БСП, на което ще бъде обсъдено заявеното от лидера на партията Корнелия Нинова, че не може да има съвместяване на длъжностите народен представител и член на Изпълнителното бюро на БСП.

„Намеренията на ръководството и лично на лидера на БСП Корнелия Нинова са да раздели Изпълнителното бюро от членовете на парламентарната група, които да не могат да съвместяват пост в партията и членството си в парламента. Има такъв предишен опит в БСП, който лично аз смятам за неудачен“, каза Мария Пиргова. Тя поясни, че колкото и самата Корнелия Нинова като лидер на партията да бъде връзка между Изпълнителното бюро и парламентарната група, за един човек е непосилно да контролира две структури.

„Предполагам, че Стефан Данаилов ще остане в парламентарната група и Изпълнителното бюро. Кирил Добрев е заявил отдавна, че ще напусне парламентарната група и ще се установи като организационен секретар на „Позитано“. Това са размествания, които могат и да дадат положителни ефекти, но лично аз съм доста скептично настроена", коментира политологът. Според Пиргова ще стане трудно парламентарната група да се отчита пред Изпълнителното бюро, а то да задава поведението ѝ. „Самата партийна функция не предполага такова разделяне. Ще видим какъв ще бъде и този опит на Корнелия Нинова. Промените предстоят и вече в зависимост от обсъждането на Националния партиен съвет, те ще се случат, тъй като отдавна се обсъждат и повечето от неговите членове ще гласуват за тези промени“, коментира Пиргова.

#БСП #Мария Пиргова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници