Центристът Макрон води с над 20% на крайнодясната Льо Пен

Центристът Макрон води с над 20% на крайнодясната Льо Пен
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Два дни преди решаващите избори за президент на Франция центристът и бивш банкер Еманюел Макрон води с над 20% пред националистката Марин льо Пен. Това сочат последните социологически проучвания преди втория тур на президентските избори във Франция, които ще се проведят в неделя, предаде iNews.bg.

Льо Пен бе замеряна с яйца, а Макрон бе атакуван от профсъюзни членове, които са против либералните му реформи. Центристът Макрон се обърна към левите избиратели, а лидерката на десния Национален фронт Марин Льо Пен защити острия си тон като обясни, че в него е отекнало „социалното насилие, което ще избухне в страната“, пише Труд.

Про-европейският Макрон и крайнодясната Льо Пен предложиха категорично различни визии за развитието на Франция по време на предизборната кампания, наблюдавана с интерес в Европа, предава АФП. Двамата кандидати планират големи телевизионни изяви в деня на тур-а, като се стремят да спечелят избирателите.

В четвъртък Льо Пен заяви в Енмейн, че ще върне на избирателите "ключовете за Елисейския дворец". "Франция не може да изчака още пет години, за да задържи главата си високо", каза тя. 

От другата страна по време на последния митинг в Алби, Макрон заяви: "Ние ще спазим обещанието си за промяна до края". Бившият министър обаче е под тежък натиск от страна на активистите, които настояват за противоречивите реформи за труда от 2016-та.

Правната жалба срещу Макрон дойде, след като Льо Пен повтори слуховете, че про-европейският кандидат притежава офшорки. "Надявам се, че няма да разберем, че имаш офшорна сметка на Бахамите", каза Льо Пен по време на дебата в сряда.

39-годишният бивш министър на икономиката описа намесата на съперничката си като "клевета" и след оплакването му френските прокурори започнаха разследване в четвъртък. Екипът на Макрон нарече ситуацията "случай по учебник" за фалшиви новини, заявявайки, че слуховете са разпространени в Twitter акаунти, свързани с нови сайтове в Русия като Sputnik и RT, както и до поддръжници на американския президент Тръмп.

Льо Пен удари френското радио в петък, като заяви, че Национален фронт няма нищо общо със слуховете. От партията заявиха, че партийният уебсайт е бил атакуван от хакери, които бяха арестувани още миналата седмица.

В първия кръг на изборите на 23-ти април Льо Пен завърши втора след Макрон. От "Грийнпийс" се стремяха да изтъкнат раздвоеното послание на кандидатката за президент. Льо Пен описа Макрон като мек по отношение на ислямския фундаментализъм. Тя видя издигането си като последица от нарастващия десен национализъм.

Междувременно Макрон спечели висока подкрепа от американския експрезидент Барак Обама, който каза, че той "привлича надеждата у хората, а не техните страхове". Обама заяви, че Макрон е продължил визията за важната роля, която Франция играе в Европа и по света.

#Еманюел Макрон #Марин Льо Пен #Франция #дебат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници