Русия, Иран и Турция подписаха меморандум за зоните на сигурност в Сирия

Русия, Иран и Турция подписаха меморандум за зоните на сигурност в Сирия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Русия, Иран и Турция са се споразумели за зоните на сигурност в Сирия, предаде Ройтерс. Трите държави подписаха меморандум в казахстанската столица Астана, предаде БНР.

Представителите на бунтовниците са напуснали преговорите, недоволни от подписания документ. Казахстанският външен министър е съобщил, че следващият кръг преговори в Астана ще се проведе в средата на юли.

През последните два дни участниците в преговорите обсъждаха подписването на споразумение за прекратяване на огъня и военните действия в Сирия. Меморандумът бе подписан от специалният пратеник на Русия Александър Лаврентев, от турският зам.-министър на външните работи за Близкия изток и Африка Седат Онал и от зам.-министъра на външните работи на Иран по арабско-африканските въпроси Хосеин Джабери Ансари, предаде ТАСС.

Техеран заяви, че подкрепя подписването на меморандума. "Ние подкрепяме всяка инициатива, насочена към премахване на ескалацията на конфликта в Сирия, за да се предотврати кръвопролитие, унищожаване, което води до бягството на сирийския народ извън родната си земя", коментира иранският външен министър. 

Междувременно зам.-председателят на Комитета за Съвета на ЕС Франц Клинтевич коментира, че подписването на меморандума за Сирия ще покаже това дали САЩ са готови за мирното уреждане на конфликта. "Ясно е, че трябват достатъчно мощни военни контингенти, които ще имат повече власт в зоните на сигурност", допълни Клинтевич.

От друга страна делегацията на сирийската въоръжена опозиция отхвърли ролята на Иран като гарант за примирието в Сирия. "Всяко споразумение няма да бъде приемливо, ако в него не са включени следните елементи - липса на всяка роля на Иран и свързаните с него звена", се казва в официалното изявление на сирийската опозиция.

Стана ясно също, че следващата среща в казахстанската столица ще се проведе в средата на юли. Това заяви външният министър на Казахстан Кайрат Абдакманов. "Споразумяхме се за провеждане на следващата среща в Астана в средата на юли и се съгласихме да проведем предварителни консултации на експерно ниво след две седмици в Анкара", коментира той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници