По-строги санкции за Великобритания за процедурата по Брекзит

По-строги санкции за Великобритания за процедурата по Брекзит
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Днес ще бъде публикуван проектът на Европейския съюз с подробни указания за воденето на преговори с Великобритания за напускането на общността, предаде БНР. Законодателният текст е следващата стъпка, след като преди 4 дни 27-те лидери определиха общите политически принципи на преговорната рамка, пише Труд. Правният инструмент превръща политическите насоки от миналата събота в практически набор от позиции за преговори.

Междувременно стана ясно, че Евросъюза иска близо 100 млрд. длр. от Обединеното кралство в рамките на преговорите по Брекзит. Мярката е в съответствие с новите изисквания във Францияи Германи, предаде ТАСС. "Преосмислихме първоначалните си изчисления, с цел максимизиране на финансовите задължения, които трябва да покрие Обединеното кралство, включително такси за администрацията на ЕС през 2019-та и 2020 г.", се отбелязва в британските медии.

"Въпреки, че през следващите няколко десетилетия плащанията на Англия ще бъдат по-ниски от 100 млрд. евро, по-строгият подход при напускането на ЕС значително ще увеличи размера на плащанията в размер на 60 млрд. евро", заяви по-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В същото време британският министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че страната му отказва да заплати исканата от ЕС сума в процеса по излизане от Съюза, предаде РИА. От своя страна председателят на Европейският парламент Антонио Таяни подчерта, че Великобритания трябва да плати десетки милиарди вноска в ЕС, която вече е предоставена от евробюджета, включително и след Брекзит заради старите задължения. "Ние няма да платим 100 млрд. длр. Трябва да обсъдим подробно правата и задълженията", коментира Дейвис. 

Решението за оттегляне от Евросъюза беше прието с референдум на 23-ти юни миналата година. На 29-ти март Лондон официално стартира процеса по Брекзит, а според правилата, предвидени в чл. 50 от Договора от Лисабон, Обединеното кралство ще трябва да напусне Съюза на 29-ти март 2019-та - точно две години след старта на Брекзит.

#Брекзит #ЕС #Евросъюза #стъпка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници