Четвъртият кръг от преговорите между сирийския режим и бунтовниците започва в Астана

Четвъртият кръг от преговорите между сирийския режим и бунтовниците започва в Астана
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Днес в казахстанската столица Астана започва четвъртият кръг от преговорите между сирийския режим и бунтовниците при посредничеството на Русия, Иран и Турция, пише Труд.

Делегацията на сирийските бунтовници, начело с лидера на групировката „Джаиш ал Ислям“, вече пристигна в Астана за участие в преговорите, които целят прекратяване на гражданската война в Сирия. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура също ще участва в срещата в Астана, която би могла да спомогне за организирането на нов кръг преговори по сирийската криза в Женева, под егидата на Обединените нации.

Междувременно от пресслужбата на Министерството на външните работи на Казахстан съобщиха, че специалният пратеник на президента Путин Александър Лаврентев е пристигнал в казахстанската столица заедно с руската делегация. "Ръководителят на руската делегация пристигна в Астана, както и представители на САЩ и Йордания", коментират от министерството, предаде ТАСС.

По-рано бе съобщено, че на преговорите се очаква да присъстват зам.-секретарят на Държавния департамент за близкоизточни въпроси Стюарт Джоунс, както и съветникът на йорданския външен министър Науаф Уасфи Тел.

От РИА новости припомнят, че на предишното заседание в Астана на 14-15 март, международното положение около Сирия ескалира значително, малко след което последва американската атака на летище Шайрат, от където се предполага, че са излетели самолетите с бойния газ зарин. В същото време руско-иранския проект за разследване за химическото оръжие беше блокиран от Вашингтон и неговите съюзници в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

От Москва се надяват в рамките на преговорите в Астана да бъдат определени положителните тенденции за разрешаване на ситуацията в Сирия, както и да се предотврати влошаването на военно-политическата ситуация.

 

#Астана #Сирия #ОЗХО #САЩ #Русия #Йордания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници