ОТЕ иска поне 800 млн. евро за „Глобул“

ОТЕ иска поне 800 млн. евро за „Глобул“
A A+ A++ A

Новината, че гръцката телекомуникационна компания ОТЕ възнамерява да пристъпи към продажба на дъщерната си компания в България – „Глобул”, предизвика силен интерес, пише в понеделник гръцкият в. „Имерисия“.

Целта на ОТЕ е да отговори без проблеми на кредитните си задължения в размер на 3.1 милиарда евро, които ще натрупа до февруари 2014 г.

Ръководството на гръцката компания многократно е заявявало, че ще продаде някоя от дъщерните си фирми в чужбина и се очакваше това да е „Глобул“, за която може да получи поне 800 милиона евро, пише още изданието.

Всъщност слуховете за това са от април и се предполагаше, че ще бъде продадено някое от поделенията в България, Албания или Румъния.

Според гръцкия вестник, изглежда, че перспективите пред сделка за „Глобул“ са най-добри.

Източници от София съобщават, че гръцкият телеком е пристъпил към наемането на британския филиал на американската финансова организация „Ситигруп“ за съветник по сделката.

От ОТЕ заявяват, че продажбата ще се осъществи само ако цената е задоволителна. В този случай сделката ще се финализира до края на 2012 г. или началото на 2013 г.

Според информация на „Капитал дейли“ компаниите „Тюрксел“ (Turkcell), която кандидатства и за БТК, „Водафон“ (Vodafone) и „Ориндж“ (Orange) са проявили интерес към „Глобул“.

„Водафон“ присъства на българския пазар, като си сътрудничи с „Мобиком“ (Mobicom), а „Ориндж“ съобщи, че възнамерява да реорганизира присъствието си на пазара извън Франция.

Продажбата на втория мобилен оператор съвпада със забавящата се сделка за БТК.

До продажба на „Виваком“ не се стигна заради ниските оферти, които се движеха около 900 милиона евро, посочва гръцкият вестник, цитиран от БТА.

#ОТЕ #Глобул #Виваком #Водафон #Тюрксел #Ориндж #БТК #България #Албания #Румъния #Франция #София #Ситигруп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »