Металурзите от ОЦК подават искове срещу Валентин Захариев

Металурзите от ОЦК подават искове срещу Валентин Захариев
Минимално пропукване на облицовката, ако остане незабелязано и не бъде веднага отстранено, ще доведе до мощно отравяне на водите на язовир „Студен кладенец" на река Арда, обясни Николай Николов, работник в ОЦК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали започват да подават в съда искове срещу собственика Валентин Захариев за неизплатените от 5 месеца заплати.

400-те работници ще получат извлечения от счетоводството на завода за размера на дължимите възнаграждения, предаде БНР.

Районният съд ще издаде на металурзите изпълнителни листове, които представляват заповеди за принудително изпълнение на парични задължения.

Металурзите получиха такива и през април, когато поискаха съдебната власт да им помогне, но до момента не са получили изцяло дължимите си заплати.

„Най-вероятно заявленията за напускане на работа ще се подават на 1 юли, нека да изтече и този месец," посочи заводският председател на КНСБ Белю Стайков, цитиран от БГНЕС.

Синдикалистът обаче изрази тревога от развоя на този ден, след като по време на петъчната и последна блокада работникът от цех „Пържилен" Милчо Костов заплаши, че ще се изкачи на най-високия комин в ОЦК и ще скочи.

„Проблемът на колегата е, че на практика е възпрепятстван да се пенсионира, което му предстои след 6 месеца. Причината е, че от декември 2011 г. работодателят Валентин Захариев не му е внасял осигуровките в НОИ. За да се пенсионира, трябва сам да си ги плати, а той е затънал в дългове като всички нас," поясни Белю Стайков.

Въпреки предупрежденията от петък, че работниците, ангажирани с непрекъснатия режим на пещите, ще спрат да ходят в цеха, дежурствата им продължават на 5 смени.

Опасенията им, че безконтролното оставяне на цистерните със сярната киселина може да доведе до екологична катастрофа, ги задържат в завода, подчерта технологът Стефан Атанасов.

Освен това, за да бъде пуснат отново заводът в експлоатация, е необходимо двете пещи да се поддържат непрекъснато, защото в тях има течен цинк в огромни количества.

Преди 10-ина дни бързата намеса на работниците е предотвратила инцидент с непредвидими размери. Един от тях – Николай Николов, е заснел опасен теч на киселина от цистерна.

На производствената площадка на ОЦК в огромни метални цистерни се съхраняват солидни количества сярна киселина.

„Минимално пропукване на облицовката, ако остане незабелязано и не бъде веднага отстранено, ще доведе до мощно отравяне на водите на язовир „Студен кладенец" на река Арда, а заводът е разположен на левия му бряг. Така ще пострадат и съседните Турция и Гърция, ето това преговарящите не трябва да забравят," беше категоричен Николай Николов.

#ОЦК Кърджали #Валентин Захариев #заплати #КНСБ #Белю Стайков #Николай Николов #сярна киселина #екологична катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници