Европейци: Гърция няма да остане в еврозоната

Европейци: Гърция няма да остане в еврозоната
За голяма част от жителите на тези страни парите, отпуснати като заем на Гърция, са изгубени пари, защото Атина няма да може никога да ги върне. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Гражданите на четирите най-големи икономики в еврозоната (Франция, Германия, Испания и Италия) се съмняват в способността на Гърция да остане в единното валутно пространство.

Те обаче са привързани към идеята за единна валута, сочат резултатите от допитване на института Ифоп-Фидюсиал, публикувано във вестниците „Журнал дю диманш", „Кориере дела сера", „А Бе Се" и „Билд ам зонтаг", предаде Дарик.

За голяма част от жителите на тези страни парите, отпуснати като заем на Гърция, са изгубени пари, защото Атина няма да може никога да ги върне.

На подобно мнение са 85 процента от французите, 84 процента от германците, 72 процента от испанците и 65 процента от италианците.

Жителите на четирите големи икономики са песимисти и относно проблемите на еврозоната, идващи от хипотезата, че гръцкият дълг няма да бъде погасен.

84 процента от французите, 76 процента от германците, 90 процента от испанците и 88 процента от италианците смятат, че трудностите ще нараснат опасно много.

Малцина са онези, които са убедени, че Атина ще успее да намали дълга и дефицита си благодарение на ЕС и на собствените си усилия. Във Франция в това са убедени 39 процента, в Германия – 27 процента, а в Испания – 44 процента. Само в Италия процентът е по-висок (56).

В случай на провал на гръцките усилия мнозина са за изключване на Гърция от еврозоната (Германия – 78 процента, Франция – 65 процента, Испания – 51 процента, Италия – 49 процента).

Въпреки това мнението на германците и на французите е смекчено до известна степен по въпроса за гръцкото изключване.

В подобно допитване от ноември 2011 г. 81 процента от германците и 73 процента от французите искаха Гърция да бъде извадена от еврозоната, допълва БТА.

Що се касае до собствените им страни, повечето от анкетираните не искат завръщане към националните валути.

В допитването са участвали в периода 18-21 юни 1001 французи, 1003 германци, 976 испанци и 967 италианци.

#еврозона #ЕС #Испания #Италия #Германия #Франция #Гърция #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници