Роми от Словакия окупираха гара в Брюксел

Роми от Словакия окупираха гара в Брюксел
През септември 2011 г. полицията в Брюксел организира акция срещу ромските заселници в Северната гара. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Група от 23 семейства роми от Словакия вече 40 дни живее на Северната гара в Брюксел.

Предвижда се в понеделник чужденците, сред които има много деца и две едномесечни бебета, да бъдат изведени на улицата, предаде бТВ.

Според експерти, децата живеят на ръба на хуманитарната катастрофа, сред плъхове и бълхи, спят на мръсни постелки.

Властите обмислят да намерят временно решение, като първоначално преместят групата на по-подходящо място, а след това на ромите да бъде предложено да напуснат Белгия доброволно.

Юристи коментират, че въпросът е спорен от гледна точка на това, че ромите от Словакия са граждани на ЕС и по тази причина не могат да бъдат приети за незаконни имигранти.

От друга страна, по същата причина те не могат да кандидатстват за убежище. По този начин имигрантите от страни извън ЕС, основно от Африка, са привилегировани спрямо роми от Общността.

През миналата година роми от Словакия окупираха същата гара, а по-късно се настаниха в един от градските паркове. С настъпването на студовете властите предоставиха автобус за децата, за да могат да спят на закрито.

В предизборната обстановка в Белгия днес се чуват и мнения, че ромите са малцинство и пренебрегвани, затова отношението към тях трябва да е по-толерантно.

#роми #Словакия #Белгия #Брюксел #имигранти #дискриминация #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници