ЕК настоява Великобритания да изплати задълженията си към Съюза

ЕК настоява Великобритания да изплати задълженията си към Съюза
Източник: YouTube
A A+ A++ A

При едни по-проблемни преговори за Брекзит, при които Великобритания откаже да изпълни финансовите си задължения, могат да откажат натиск върху кредитния рейтинг "АА" на ЕС, предупреждават от "Стандарт енд Пуърс", предаде Ройтерс.

С оглед наскоро задействания процес по излизането от ЕС, британското правителство е изправено пред настояване на ЕК да изпълни свои съществуващи финансови задължения, които се изчисляват на над 60 млрд. рвро, предаде БНР.

Статистиката сочи, че тези претенции е малко вероятно да имат правно действие и с оглед на това кредитният рейтинг на ЕС може да пострада, ако Великобритания не се съгласи да осъществи договорените плащания.

"Рейтингът "АА" със стабилна перспектива на ЕС би могъл да се окаже под натиск при един неблагоприятен сценарий", коментират от агенцията. Анализаторите обясняват, че това е така, тъй като оценките за ЕС са до известна степен обусловени от очакванията, че Великобритания ще зачете своя дял на финансови задължения към различните пера от бюджета на Съюза.

Според "Стандард енд Пуърс" евентуалното неплащане на европейските задължения няма да представлява просрочие от страна на Великобритания. Агенцията отбелязва още, че рейтингите и на част от т.нар. "многостранни кредитори", на които Великобритания плащаше досега, също могат да се окажат под натиск при подобен сценарий. Такива "многостранни кредитори" включват Европейската инвестиционна банка (EIB), Интерамериканската банка за развитие (IADB), Съветът на Европейската банка за развитие (CEB), Африканската банка за развитие (ADB), както и EUROFIMA (предоставяща финансова подкрепа за нейните акционери от железопътна инфраструктура в Европа), като кредитните рейтинги на всичките от тях могат да бъдат преразгледани в негативна посока.

#Брекзит #Великобритания #ЕС #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници