Тръмп и Мей са обсъдили възможността за напредък по Сирийския въпрос

Тръмп и Мей са обсъдили възможността за напредък по Сирийския въпрос
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и президентът на САЩ Доналд Тръмп заявиха по време на телефонен разговор, че „се е открил прозорец на възможност“, в който Москва да бъде убедена да приключи подкрепата си към сирийския президент Башар Асад, предаде АФП.

„Министър-председателят и президентът са се разбрали, че в момента съществува прозорец на възможност, в която Русия да бъде убедена, че съюзът й с Асад вече не е в нейни стратегически интереси“, заяви прес-секретар на британското правителство, пише Труд.

Великобритания съобщи, че „напълно подкрепя“ ракетните удари на САЩ и че двете страни трябва да накарат Москва да прекрати подкрепата си към сирийския режим.

Мей и Тръмп смятат, че предстоящата визита в Москва на държавния секретар Рекс Тилърсън може да помогне да се постигне напредък по сирийския въпрос. Това съобщиха от пресслужбата на британския премиер след разговор между премиера и американския президент, предаде БГНЕС.

Двамата са изразили съгласие, че визитата на държавния секретар на САЩ в Москва тази седмица представлява възможност да се постигне напредък в търсенето на решения за устойчиво политическо урегулиране в Сирия, се казва още в комюникето. От своя страна Тръмп е изразил благодарност за това, че Великобритания е подкрепила ракетния удар на САЩ срещу сирийска авиобаза. Той нарече въздушните удари "отговор на употребата на химическо оръжие в Сирия на 4 април".

Изстреляните 59 крилати ракети са били насочени към авиобаза в сирийската провинция Идлиб. По данни на Пентагона от тази база е започнала химическата атака. Според американския министър на отбраната Джим Матис американските авиоудари са унищожили 20% от оперативната авиация на режима на Башар Асад. Американските удари срещу сирийска ВВС база миналата седмица са унищожили 20% от оперативната авиация на режима на Башар Асад, заяви американският министър на отбраната Джим Матис. По време на разговора между Тереза Мей и Доналд Тръмп е била обсъдена обстоятелствено „ситуацията в Близкия изток, включително и заплахата в региона, идваща от Иран“. предаде ТАСС. 

#Рекс Тилърсън #Тереза Мей #Доналд Тръмп #Сирия #САЩ #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници