Ина - доброволецът, който чете книги на незрящи

Ина - доброволецът, който чете книги на незрящи
БНТ
A A+ A++ A

Четенето е удоволствие, дори и за незрящите хора, предаде БНТ. Помага им Ина Симеонова, която преди няколко месеца, вдъхновена от "Приказки по телефона" на Джани Родари се престрашава и започва четения на глас в страницата си "Книгата, която чета" във фейсбук. Първата книга е "Мечо пух". Следват много други - включително творби на Елиф Шафак. Ина често обича да повтаря, че човек, който не чете, не е в по-добро положение от човек, който не може да чете.

Тя от декември Ина започва всяко свое живо четене във фейсбук. Там тя споделя книги, които харесва с хората, които я следват като подарък за тези, които не могат да го направят сами. В основата на идеята е едно предизвикателство от нейн приятел и болната й майка, на която иска да чете, не все не намира време. Отменя й по един час на ден, но от четенето за незрящи Ина получава много повече енергия и стимул.

Вдъхновение черпи от Джани Родари и неговите приказки по телефона. Най-голямо значение има мнението и коментарите на хората, които я слушат. В началото слушателите били не повече от трима-четирима. С течение на времето обаче по време на едно четене те станали над 300. Ина не крие, че зад този успех важна роля има Пламен. Той намира мисията й за благородна кауза, която трябва да има последователи. Според него Ина е осъществила мечтата си. 

Четенията са 15:00, 17:00 или в 21:00 часа и продължават от 40 минути до един час. Време, в което Ина се превъплащава в герои от приказки и романи, за да ги запознае с хората, които не могат да прочетат книгата сами.

#доброволци #книги #четене #незрящи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници