Почина историкът проф. дин Георги Бакалов

Почина историкът проф. дин Георги Бакалов
Проф. Георги Бакалов е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий" I степен и почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски" със синя лента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Историкът и бивш председател на Държавна агенция „Архиви" проф. дин Георги Бакалов в починал в събота, съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Проф. Георги Бакалов е е роден на 15 май 1943 г. в гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев, в семейството на учителя Петър Бакалов.

През 1971 г. завършва Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и до 1975 г. е научен сътрудник в Института по балканистика при Българската академия на науките в секция „Византия и балканските народи през Средновековието".

Специализира в Института за Югоизточна Европа в Румъния през 1972-1973 г.

От 1973 до 1975 г. е хоноруван асистент по История на Византия в Софийския университет.

От 1975 г. е назначен за редовен асистент в Историческия факултет, където без прекъсване работи до края на живота си.

През 1981 г. защитава докторат на тема „Титулатурата на средновековните български царе и византийската титуларна практика". През 1985 г. получава хабилитация като доцент по византийска история и оттогава чете основния курс по История на Византия.

През 1995 г. получава професорско звание с хабилитационния труд „Византия. Културно-политически очерци", С., 1995. Специализира в Института по Югоизточна Европа в Букурещ, Солунския университет „Аристотел" и Центъра по византийски проучвания в Солун.

През 1986–1990 г. е заместник-директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев" при Софийския университет, от 1990 г. до 1993 г. е земестник-декан, а от 1993 г. до края на 1999 г. - декан на Историческия факултет.

От 2000 г. до 2003 г. е ръководител на катедра „История на Византия и балканските народи". Бил е научен секретар на Академичния съвет в периода 1995-1999 г. и заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" в периода 2003-2007 г.

Чел е лекционни курсове във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий", Югозападния университет „Неофит Рилски", Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий" I степен и почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски" със синя лента.

Проф. Георги Бакалов е член на Научния център за Българска национална стратегия, директор на Научния център за изследване на Българите при ОБФ „Тангра-ТанНакРа" и главен редактор на списание „Български векове" и „История".

Научните интереси на проф. Георги Бакалов бяха в областта на византийската политическа и институционална история, на българската средновековна история и християнската култура на Балканите.

Автор е на четиринадесет монографии, над 380 студии и статии, учебници и учебни помагала.

Човешкото присъствие и творческата всеотдайност на проф. Георги Бакалов дълго ще бъдат пример за подражание сред колегията на Софийски университет. За него цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит.

Поклонението ще се състои на 26 юни 2012 г., вторник, от 10:30 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

Погребението ще се състои от 13:30 ч. в парцел № 1 на Централните софийски гробища.

#Софийски университет „Св. Климент Охридски" #Георги Бакалов #историк #Балкани #Византия #Средновековие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници