Каква е причината българи да се оперират в Испания? (ВИДЕО)

Каква е причината българи да се оперират в Испания? (ВИДЕО)
pixabay.com
A A+ A++ A

През 2016 година в испанските медии избухна скандал за българи, които се възползвали от по-развитата здравна политика в страната. Твърденията са, че наши сънародници са пристигали в Испания заради така наречения „здравен туризъм”, тоест, само за да се включат в списъците за трансплантации, предаде Нова телевизия.

Обвиненията са, че българите са се възползвали незаконно от по-качественото обслужване и по-краткото време за изчакване за трансплантация. Започна разследване на всички наши сънародници в списъците за трансплантации.14 българи са изключени от тези списъци. Тези българи живеят законно в Испания от дълго време, някои от тях - вече 5-6 години. Никой не им е казал защо точно са изключени, единственото обяснение е „компютърна грешка”.

Испания не е избрана случайно от нашите сънародници. Тя е световен лидер по донори и трансплантации на човек от населението. За разлика от България, която е на опашката в Европа по тези показатели.

В момента 1101 българи чакат за трансплантация на органи. На този фон общо през миналата година в страната са извършени само 57 трансплантации, съобщи Vesti.bg.

За сравнение в Испания през 2016 г. са направени 4 818 трансплантации, а броят на чакащите за органи е 5477.

В същото време 2784 българи са заявили приживе, че не желаят да им бъдат вземани органи, тъкани или клетки, по данни на Министерството на здравеопазването.

#българи #Испания #трансплантации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници