Как светът реагира на ракетната атака на САЩ в Сирия? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Как светът реагира на ракетната атака на САЩ в Сирия? (СНИМКИ/ВИДЕО)
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Американски бойни кораби изстреляха 59 летящи ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия. Нападението е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад, предаде Дарик.



Решението на Тръмп за ракетен обстрел намери подкрепа от Великобритания, Франция, Саудитска Арабия, Полша, Австралия, Израел и Япония:

Британското правителство напълно подкрепя военните действия на САЩ в Сирия, съобщи говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Британското правителство смята, че действията на САЩ са съразмерен и подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие, извършено от сирийското правителство, добави говорителят.

Сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС след вероятното нападение с химическо оръжие, заявиха президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел. САЩ информираха Франция преди нанасянето на ракетния удар по сирийски военни позиции, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той окачестви ескалацията на американските действия в Сирия като "предупреждение за един престъпен режим".

Саудитска Арабия заяви, че напълно подкрепя американските удари срещу военни обекти в Сирия и ги нарече смело решение на президента Доналд Тръмп в отговор на химическото нападение срещу цивилни, предаде Ройтерс.

Полското правителство подкрепя американския въздушен удар по сирийско летище, заяви днес говорител на правителството във Варшава, цитиран от Ройтерс. "САЩ със сигурност са гарант на световния мир и ред. Има и ситуации, в които е нужно да реагираш, ситуации, в които е необходимо да предприемеш реални действия", каза говорителят Рафал Бохенек.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че "австралийското правителство подкрепя решително бързият и справедлив отговор на САЩ", предаде Асошиейтед прес. Търнбул определи американският удар като "премерен, пропорционален и насочен отговор". Според него "той изпраща силни послание на режима на Башар Асад, и е бил нанесен по самата писта, от която беше извършена химическата атака", добави той.

Израел изрази пълна подкрепа за ударите на САЩ срещу Сирия и ги нарече "силно послание", което трябва да бъде чуто също от Иран и Северна Корея, заяви кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес. "С думите и действията си президентът Тръмп изпрати ясно и силно послание: няма да има търпимост към използването и разпространението на химически оръжия", гласи декларацията.



Япония подкрепя решимостта на САЩ за борба срещу разпространението на химически оръжия, заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от агенция Киодо. "Разбираме, че предприетата от САЩ стъпка беше средство за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията", заяви Абе .



Сирийската опозиционна Национална коалиция приветства ракетните удари срещу базата на сирийските ВВС и изрази надежда, че те ще продължат, за да сложат край на въздушните удари на сирийския режим и на употребата на оръжия, забранени от международното право. Това заяви представител на коалицията, цитиран от Ройтерс.

Иран и Русия се обявиха против атаката в Сирия:

Руският президент Владимир Путин смята атаката на САЩ по обекти в Сирия за агресия срещу суверенна държава, съобщи неговият говорител Дмитрий Песков. Песков допълни, че според руския президент ударът е опит за отвличане на вниманието от многобройните жертви сред мирното население в хода на операциите в Ирак.



Ракетният удар на САЩ по сирийската авиобаза е агресия с измислен претекст и напомня за ситуацията в Ирак през 2003 година, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. "Това е акт на агресия, абсолютно под измислен претекст", заяви Лавров. "Напомня на ситуацията от 2003 г., когато САЩ и Великобритания с някои свои съюзници нахлуха в Ирак", добави той.

 

#Томахок #САЩ #Сирия #Доналд Тръмп #Тереза Мей #Жан-Марк Еро #Рафал Бохенек #Малкълм Търнбул #Бенямин Нетаняху #Шиндзо Абе #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници