Туск след срещата с Радев: България е пример за това как трябва да се справяме с миграцията

Туск след срещата с Радев: България е пример за това как трябва да се справяме с миграцията
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

В сложната геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Радев добави, че вече има разработено предложение за общ оперативен план на ЕС за защита на външната ни граница, както и за допълнително финансиране по отношение на охраната по границата.

Радев коментира и постигнатото след обсъждането на отношенията между ЕС и Турция. "Обединихме се, че е изключително важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция", допълни държавния глава. Той припомни, че именно повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България, информира БГНЕС.

Радев определи като "недопустима" намесата на южната ни съседка в изборния процес и във вътрешните дела на която и да е държава членка на съюза, включително България. "Нужни са координирани и единни действия на съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство. Членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага усилия за укрепването на единството на съюза", добави още Радев.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск благодари на президента Радев за дейността на България по укрепване границите на Европейския съюз, пише Труд. "България е пример за това как трябва да се охранява границата", коментира още Туск след срещата с президента Румен Радев. Той подчерта важността на проявата на солидарност и на български език заяви „един за всички – всички за един“.

За проблемите с миграцията Туск заяви, че България е пример за това как трябва "да се справим". "Ситуацията е под контрол, това показва колко е ефективно българското политическо ръковоство", допълни председателят. Председателят сподели мнението, че България трябва да е част от Шенген: "Вие направихте изключителни неща, аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят". По отношения на Турция Туск заяви, че ЕС спазва задълженията си, това се очаква и Анкара.

Българският държавен глава коментира, че е "време да се погледне отново на възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други държави членки на ЕС", каза Радев По думите му това трябва да се направи с цел да се избегне рискът от доставките през други райони, в които има активни и тлеещи конфликти на напрежение.

„Това трябва да стане, отчитайки параметрите и изискванията на общия европейски енергиен съюз“, коментира той и добави, че с председателя на Европейския съвет са обсъдили предстоящите преговори с „Газпром“, за които трябва да имаме ясна, силна, единна европейска позиция. Държавният глава благодари на Доналд Туск за неговата лична ангажираност за продължаване на кохезионната политика, която е залегнала устойчиво в приоритетите на римската декларация.

#Доналд Туск #ЕС #Румен Радев #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници