Обвинението образува дело за присвояване в разузнаването

Обвинението образува дело за присвояване в разузнаването
Генерал Кирчо Киров. Снимка: Капитал
A A+ A++ A

Софийската военно-окръжна прокуратура е образувала дело за присвояване на средства от ръководството на Националната разузнавателна служба (НРС), съобщи в петък сайтът „Правен свят".

В средата на април ген. Кирчо Киров бе уволнен от поста съветник на премиера и даден на прокуратурата заради открити „финансови несъответствия" в разузнавателната служба, случили се, докато той е бил неин шеф, припомня „Медиапул”.

Докладът първо бе представен на президента Росен Плевнелив, който го изпрати на премиера и на военна прокуратура. Той обаче отказа да съобщи подробности по случая.

„Това, което мога със сигурност да кажа, е, че те са по-скоро от финансово естество, свързани са с правилата и начина, по който са отчитани средства, но ще оставим компетентните органи да си свършат работата", коментира Плевнелиев, като добави, че самият той е бил изненадан от изводите в доклада.

От държавното обвинение заявиха, че проверката ще протече при пълна секретност заради същността на службата.

„Проверката приключи много бързо. В материалите, които ни бяха изпратени, имаше достатъчно данни за извършено престъпление и е образувано досъдебно производство за присвояване", заяви говорителят на военната прокуратурата Елин Алексов, цитиран от „Правен свят".

Той обясни, че разследването се води приоритетно, но остава секретно, защото службата е с особен статут и прокуратурата няма да дава подробности дали и срещу кого са повдигнати обвинения.

Лидерът на РЗС Яне Янев коментира и този скандал като обяви, че в доклада за разузнаването има данни както за финансови нарушения от страна на Кирчо Киров, така и доказателства за „ловни оргии" на президента Георги Първанов (2002-2012 г.) и купувани скъпи ловни пушки и аксесоари.

Тези твърдения бяха отречени от самата прокуратурата, която съобщи, че в доклада няма информация за хора извън службата.

Веднага след това започна проверка на Сметната палата в Национална служба „Охрана" (НСО).

#Софийската военно-окръжна прокуратура #Националната разузнавателна служба #НРС #президент #Росен Плевнелиев #ген. Кирчо Киров #НСО #Георги Първанов #Сметната палата #Яне Янев #РЗС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници