Новооткрит астероид преминава опасно близо до Земята

Новооткрит астероид преминава опасно близо до Земята
Източник: Новини Лондон
A A+ A++ A

Астероидът 2017 GM, който бе засечен от астономите едва вчера, ще премине опасно близо до Земята - само на 16 288 км. Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще профучи днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера (екзосфера), предава Кросс.

През последните часове астрономите положиха големи усилия за да получат по-прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в нашата планета. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина. В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия.

Д-р Филип Фратев от обсерваторията "Звездно общество - А79" коментира, че от много време насам не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото е възможно орбитата му да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха, информира БГНЕС.

Това доказва и необходимостта от продължаване на този род наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници