Прокурор поиска екстремистът Брайвик да лежи в клиника, не в затвор

Прокурор поиска екстремистът Брайвик да лежи в клиника, не в затвор
След като изслуша пледоарията на прокурорите Андерш Брайвик стана и направи крайнодесния си поздрав, като сложи стиснатия си юмрук върху гърдите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата в Норвегия поиска екстремистът Андерш Брайвик да бъде лекуван в психиатрична клиника, вместо да лежи в затвора.

Андерш Брайвик страда от психическо разстройство и следователно не може да носи наказателна отговорност за убийството на 77 души при двете атаки в столицата Осло и на стров Ютьоя от 22 юли 2011 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според прокурора Свеин Холден, ако съдиите стигнат до различно заключение за психическото състояние на обвиняемия, той трябва да бъде осъден на 21 години затвор с възможност за удължаването им за неопределено време.

„Нашето искане е той да бъде принуден да се подложи на психиатрично лечение в затворено лечебно заведение," заяви Свеин Холден в края на пледоарията си, продължила близо три часа.

Той

Ако съдът заключи..., че Брайвик може да носи отговорност, прокуратурата счита, че условията за задържането му за неопределено време са изпълнени", допълни прокурорът.

В случай, че съдът заключи, че Андерш Брайвик може да носи отговорност за масовото убийство, тогава „няма никакво съмнение, че той трябва да получи най-тежката присъда, 21 години затвор с възможност за удължаване за неопределено време," каза още прокурорът.

След изтичането на първоначалния период от 21 години, срокът на задържането на затворника може да бъде удължаван за неопределено време, докато той е смятан за опасен.

След като изслуша пледоарията на прокурорите Андерш Брайвик стана и направи крайнодесния си поздрав, като сложи стиснатия си юмрук върху гърдите.

#Андерш Брайвик #Норвегия #масово убийство #Осло #остров Ютьоя #психиатрична клиника #затвор #нацистки поздрав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници