Новият кабинет в Гърция ще ревизира спасителния план на ЕС

Новият кабинет в Гърция ще ревизира спасителния план на ЕС
Коалицията между „Нова демокрация“ и ПАСОК, които договориха плана, вдъхна надежда, че той ще продължи да се изпълнява. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новото коалиционно правителство на Гърция, ръководено от консервативната партия „Нова демокрация“ и премиера Андонис Самарас планира да ревизира спасителния план на ЕС и МВФ за страната.

Въпреки ревизията на спасителния план Атина ще запази мястото си в еврозоната, съобщи новият кабинет в първото си изявление, цитирано от АФП и БГНЕС.

В съвместно комюнике консерваторите, социалистите и умерената левица съобщиха, че правителството цели „да ревизира условията на споразумението за отпускане на заем, без да застрашава европейския курс на страната и мястото й в еврозоната“ в четиригодишния си мандат.

Коалицията, която се оглавява от „Нова демокрация“ и е подкрепена от социалистите от ПАСОК и от малката Демократична левица, може да разчита на подкрепата на 179 депутати в 300-местния парламент.

Новият кабинет обеща също така да спазва целите на Гърция за намаляване на бюджетния дефицит, за контролиране на дълга и за структурни реформи.

„Целта е да създадем условията за изваждане на страната от кризата завинаги и от зависимостта от споразуменията за отпускане на заеми в бъдеще“, се казва в комюникето.

Спазването на ангажиментите по спасителния план беше най-голямото притеснение на ЕС около изборите в Гърция.

Лидерите на общността си отдъхнаха, когато радикалната лява коалиция „Сириза“ на Алексис Ципрас остана втора след вота на 17 юни. Партията заплашваше, че ако тя сформира правителство, ще отмени спасителния план.

От друга страна, коалицията между „Нова демокрация“ и ПАСОК, които договориха плана, вдъхна надежда, че той ще продължи да се изпълнява.

#Алексис Ципрас #„Сириза“ #ПАСОК #спасителен план #МВФ #ЕС #„Нова демокрация“ #Андонис Самарас #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници