Нинова: С действията си Турция рекетира целия ЕС

Нинова: С действията си Турция рекетира целия ЕС
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Ситуацията е опасна, изисква се категорична позиция от страна на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за АФП. Във връзка с това очаква ли се ескалация на напрежението между ЕС и Турция, Нинова коментира: „Чувайки размяната на мнения последните дни, смятам, че тонът между Турция и ЕС се изостря. Ние като партия казваме категорично не на намесата на чужда държава в нашите вътрешни дела. Бихме се обърнали към служебния премиер за още няколко конкретни действия, с които да даде ясен знак, че такава политика не е приемлива. Например призовахме го тези дни да спре една процедура за отдаване на концесия на стратегически за националната сигурност обект. Това е летище „София“, за което кандидатства турска фирма, както и да се предприемат мерки за отмяна на постановление 208, което задължава българските кметове да настаняват в български общини бежанци. С такива малко по-конкретни действия може би ще се даде и по-ясен знак за поведението на България“, обясни Нинова, пише Труд.

„Ние и в предизборната кампания сме казвали ,че спечелвайки изборите и управлявайки, ще отменим постановление 208“, каза още тя и добави, че постановлението нарушава принципа на равнопоставеност на български и чужди граждани. Нинова определи заплахите от страна на Турция за контролирано пускано на големи групи бежанци през България като рекет, натиск и изнудване над ЕС. „Ние трябва да предприемем няколко конкретни неща по политики, които не сме довършили. Например да доизградим стената, която започна да се изгражда на границата между България и Турция; да изпълним закон, който предишният парламент прие, но той не се изпълнява и досега – Българската армия също да се включи в опазване на границата, заедно с Гранична полиция. Иначе като обща политика сме солидарни с тези лидери на Европейския съюз, които се противопоставят на такава агресия и на такъв опит за извиване на ръцете и рекет от страна на Турция“, уточни тя.

На въпрос смята ли, че заплахите на Ердоган за прекратяване на изпълнението на споразумението си с ЕС за задържане на мигрантите, са реални, Нинова коментира: „Не мога да гадая докъде ще стигне този човек. По това, което дотук се случва, можем да си направим изводите. Има изостряне на темата до степен да се говори за османски шут на Европа“. „Абсолютно неприемливо е. Чрез тази агресия може да се очаква, че ще има и по-сериозни стъпки. От другата страна тонът също доста се повиши. Досега Европа нямаше категорични действия, като отказ на техни министри да кацнат там, да провеждат агитация за референдум. И от двете страни има агресия. Не мога да предположа докъде ще стигне това, но ситуацията е опасна и изисква много ясна и категорична позиция от страна на България, а тя е Турция да не се меси в нашите вътрешни работи“, каза още Нинова.

Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ, заяви още Корнелия Нинова. На въпрос кои са възможните партньори на БСП за създаване евентуално на коалиционно правителство, Нинова заяви, че средата в момента е много е несигурна. Тя уточни, че от БСП са провели срещи със социолози и политолози.

„Например за реформаторите казват, че са на бариерата, на прага за влизане или не. Не че ние ще направим коалиция с реформаторите, но от това дали те ще влязат, ще се отрази на броя на депутатите на другите партии“, обясни тя.

„Социолозите казват, че в момента не могат да уловят какво се случва с партия ДОСТ и дали този натиск, който има в Турция, това организирано гласуване, ще ги вкара над бариерата или не. Не можем да имаме гаранции колко партии и в какво съотношение ще влязат. Мога да ви гарантирам едно – не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ. Взаимно отрицание сме и в политиките, и идеологически, и като стил на управление“, каза още Корнелия Нинова.

Относно това дали „Обединените патриоти -НФСБ, ВМРО и АТАКА“ и „Воля“ на Веселин Марешки са възможни партньори, Нинова поясни, че затова ще разсъждават след 26-ти и то след, като се допитат членовете на партията. „Т.е. ще правим референдум по този въпрос. Най-близки като платформи, ако трябва да говорим за политики и най-близки като платформи сме с Патриотичния фронт“, допълни лидерът на БСП. Тя каза още, че не смята, че ДПС е възможен партньор. „Но пак казвам – не искам да го предрешавам, ще питаме членовете на партията. Това е част от промяната в БСП, която направихме с промените в Устава на партията. Затова имаме и претенцията за промяна в България, защото направихме една много болезнена промяна вътре в БСП с налагане на мандати за депутати – 12 г. не повече. Хората казаха, че искат нови лица, че искат промяна“, каза още тя.

Във връзка с това как оценява реакцията на политическите опоненти на БСП, в частност от ГЕРБ срещу поведението на турския президент Реджеп Ердоган в последните седмици, Корнелия Нинова коментира: „Отдавна и досега го оценяваме като послушание. ДОСТ и ГЕРБ са обвързани. ДОСТ беше създаден по времето на ГЕРБ и с помощта на ГЕРБ. ДОСТ подпомогна президентската кампания на ГЕРБ. Открито имаше призоваване и на лидера им, и в Турция да се гласува за госпожа Цачева“. „Смятаме, че това че сега ГЕРБ мълчат е в подкрепа на ДОСТ, за да могат да влязат в парламента и да им бъдат партньори в следващото правителство. Посещението на Борисов при Ердоган не е случайност. И досега чакаме да информира българския народ какви разговори е провел и какви ангажименти е поел там. Нямаме отговор на това. Така че ние ги обвързваме – ГЕРБ и ДОСТ са заедно“, допълни Нинова.

На въпрос дали се усеща напрежение във връзка с намесата на Турция и действията на партия ДОСТ в страната, тя заяви: „В някои райони има. Хората са притеснени, подложени са на натиск. Не във всички смесени райони, но в някои да. Най-напрегнато ми се видя в Кърджали“.

#Корнелия Нинова #БСП #Турция #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници