Анализаторите прогнозират обезценяване на лирата заради Брекзит

Анализаторите прогнозират обезценяване на лирата заради Брекзит
Източник: Econ.bg
A A+ A++ A

Инвеститорите подновиха продажбите на британски лири, след като вече стана напълно ясно, че до края на март ще бъде стартирана официалната процедура по излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде БНР.

В понеделник парламентът на Великобритания окончателно одобри законопроекта, който дава право на правителството да задейства процедурата по "Брекзит". Камарата на лордовете прие законопроекта, след като малко по-рано той беше одобрен и от Камарата на общините. По този начин беше разчистен пътят пред правителството на Тереза Мей да активира до края на месеца член 50 от Европейския договор, даващ официален старт на двугодишния преговорен процеса по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз.

Според анализатори това маркира нова фаза на слабост за британската валута, като мнозина от тях очакват по-нататъшна нейна обезценка, дължаща се на подновена несигурност около самия процес по "Брекзит". Допълнително негативно влияние върху паунда оказва и несигурността, свързана с настояването на шотландския първи министър Никола Стърджън за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия.

Днес лирата стерлинг се понижава с 0,74% към ново 8-седмично дъно от 1,2109 долара, отправяйки поглед обратно към бившето важно дъно около 1,1987 долара, достигнато на 16-и януари. По този начин паундът вече се обезценява с около 19% спрямо американската валута от проведения миналия юни референдум, на който британците гласуваха за напускане на Съюза.

В същото време доларът намира подкрепа от стартиралото преди малко редовно двудневно заседание на Фед и очакванията, че в сряда американските централни банкери ще обявят повишаване на федералната фондова лихва с четвърт процент до диапазон между 0,50% и 0,75%.

Еврото поскъпва с 0,5% обратно към вчерашен двумесечен връх от 0,8786 паунда и е вече с около 13% над неговите нива точно преди юнския референдум във Великобритания.

Въпреки изненадващо доброто представяне на британската икономика през месеците след гласуването в подкрепа за "Брекзит", мнозина икономисти и анализатори се опасяват, че несигурността относно бъдещите търговски отношения на Великобритания с нейния най-голям търговски партньор в лицето на ЕС ще навредят на корпоративното доверие на Острова. Голяма част от тях са и доста скептични, че ще има по-конкретни резултати от предстоящите нелеки преговори в рамките на следващите 18 до 24 месеца и докато продължава тази неяснота, би било доста трудно за британската лира да намери по-стабилна основна спрямо останалите основни валути.

Вниманието на финансовите пазари остава насочено към утрешния край на двудневното заседание на Фед, както и към изборите в Холандия, които също ще се проведат в сряда, след което акцентът може да се постави върху заседанието на Английската централна банка в четвъртък. Очаква се АЦБ да запази основната британска лихва в рекордно дъно от 0,5%, но ако тя направи някакви по-негативни коментари след края на заседанието, това може да подсили натиска от продажби, на който е подложена лирата стерлинг.

#лирата #Брекзит #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници