ГЕРБ приеха с „въздържал се“ ветото върху „кариерните бонуси“

ГЕРБ приеха с „въздържал се“ ветото върху „кариерните бонуси“
Председателят на комисията Искра Фидосова обясни, че няма как депутатите от мнозинството да подкрепят ветото, защото са предложили и одобрили тези разпоредби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народните представители от ГЕРБ приеха с „въздържал се“ да се съобразят с препоръките на президента Росен Плевнелиев за Закона за съдебната власт, върху част от текстовете на който държавният глава наложи вето.

Присъстващите 19 депутати от парламентарната правна комисия гласуваха „въздържал се“ и така приеха ветото, предаде „Дневник“.

От залата излязоха само депутатите от Коалиция за България Мая Манолова и Михаил Миков.

Председателят на комисията Искра Фидосова обясни, че няма как депутатите от мнозинството да подкрепят ветото, защото са предложили и одобрили тези разпоредби, но ще се съобразят с мотивите на държавния глава.

В петък президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане част от промените – за т.нар. „кариерни бонуси“, според които член на Висшия съдебен съвет (ВСС) или инспектората към него ще може след приключване на мандата си да се върне на позиция с една степен по-висока от тази, която е заемал преди това.

Дискусията в правната комисия започна с обсъждане на възражението на президента, че според Конституцията ВСС назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност магистрати.

С отхвърлените поправки в Закона за съдебната власт обаче законодателната власт кадрува в съдебната, което може да се разчете като намеса в работата й.

Депутатите се зачудиха как точно се възстановяват след края на мандата им членовете на ВСС в съдебната система – aвтоматично по силата на закона или с решение на следващия съдебен съвет.

Михаил Миков от Коалиция за България беше единственият от присъстващите, който се застъпи за „кариерните бонуси“, като затвърди позицията си от преди две седмици. Другият привърженик на идеята е главният инспектор Ана Караиванова.

В момента членовете на ВСС се възстановяват на не по-ниска длъжност от тази, която са заемали, преди да станат членове на съвета.

„За членове на ВСС и на Инспекторат към ВСС се избират магистрати с високи професионални и нравствени качества. Ако не осигурим необходимия статус, какво излиза – кучета ги яли. Ще отидат на по-ниски позиции, за да може тези, които са проверявали и наказвали, да им зачернят живота“, аргументира се обаче Михаил Миков.

В защита на „кариерните бонуси“ разпалено говори и главният инспектор Ана Караиванова.

„Не видях нито във „Фейсбук“, нито на митинги, нито на плакати да пише нещо за закона за съдебната власт. Ако има плакати, то е срещу решенията и несправедливата наказателна политика“, категорична е Ана Караиванова.

Мая Манолова от Кoалиция за България отказа да участва в „тази главоблъсканица“, защото ветото на държавния глава било „непретенциозно“, а текстовете за „кариерните бонуси“ изобщо не били най-съществените.

#ГЕРБ #вето #Закон за съдебната власт #кариерни бонуси #ВСС #Висш съдебен съвет #Росен Плевнелиев #Искра Фидосова #Михаил Миков #Ана Караиванова #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници