3,2% ръст в икономиката на Испания за втора поредна година

3,2% ръст в икономиката на Испания за втора поредна година
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

През 2016 година икономика на Испания нарасна с 3,2% за втора поредна година, като това означава, че петата по сила европейска икономика задълбочава своето възстановяване, изпреварвайки по темпове на растеж мнозина от останалите водещи индустриално развити държави, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на Испания нарасна през последното тримесечие на миналата година с 0,7% спрямо предходните три месеца, когато отбеляза аналогичен по размер растеж, показват окончателни данни на испанската статистика Ine.

Разходите на домакинствата също нараснаха с 0,7%, докато правителствените разходи се свиха с 0,2%. Солиден растеж с 0,7% бележи и строителството. Износът на стоки и услуги се повиши в края на миналата година с 2% на тримесечна и с цели 4,4% на годишна база, докато вносът нарасна съответно с 1,8% и с 2,3 на сто.

На годишна база растежът на БВП на страната се забави през четвъртото тримесечие до 3,0% от 3,2% през предходните три месеца. Трябва да се има предвид, че именно силните потребителски разходи и растежът на износа бяха в основата на солидното възстановяване на испанската икономика от рецесията, която приключи в края на 2013 година.

Икономисти обаче предупреждават, че някои от факторите, допринесли за солидното темпо на растеж на Испания през 2016 година, могат да отслабят позитивното си влияние през настоящата година, визирайки очакваното нарастване на петролните цени, забавяне на темпото на растеж на заетостта и планираните правителствените бюджетни съкращения.

#Испания #БВП #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?