Бъчварова: Системата ни за сигурност изпреварваме тенденциите в Европа

Бъчварова: Системата ни за сигурност изпреварваме тенденциите в Европа
http://velikabulgaria.eu
A A+ A++ A

Системата за сигурност никога не е била по-подредена, изпреварваме тенденциите в Европа с едно модерно законодателство. Това каза бившият министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов 2“ Румяна Бъчварова по време на кръгла маса „Управленска програма в сектор Обществен ред и сигурност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Чувам необосновани критики. По време на управлението на ГЕРБ системата за сигурност беше подредена институционално. Това е една много здрава основа. Всякакви твърдения от този род са спекулации. По-подредена системата за сигурност никога не е била. Това се дължи на всички законопроекти, които бяха внесени. Ние изпреварваме тенденциите в Европа с едно модерно законодателство. Мерките, които бяха разработени в МВР, са включени и в новия закон, който бе приет. Най-същественото през нашия мандат беше, че започнахме и се справихме със съвременните предизвикателства“, заяви Бъчварова. По думите ѝ там, където се изграждат участъците от оградата по границата, миграцията спада.

„Регистрираме почти 40% по-нисък брой на нелегално навлезлите. Основната функция на „Гранична полиция“ е да не допусне навлизането. Убедена съм, че оттук нататък в България ситуацията ще бъде много по-спокойна“, подчерта бившият министър. Бъчварова благодари на Българската армия и специално на ген. Константин Попов (Началник на отбраната от 9 февруари 2016 г. до 19 януари 2017 г.). „Проведохме поредица от учения. Разпределихме силите и ресурсите, с които разполагаме. По отношение на конвенционалната престъпност, следвахме това, че трябва да се реши този проблем из основи. Почти една година работихме по системата за превенция на битовата престъпност. Втората важна посока бе да екипираме полицията и да ѝ дадем възможност не просто физически да присъства с по едно лице във всяко населено място, но с по-модерен начин да осъществяваме всички необходими действия, за да гарантираме битовата сигурност на българските граждани“, допълни Бъчварова. Според нея до 1-2 години може да се обнови изцяло автомобилния парк на полицията.

Депутатът от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание Димитър Лазаров коментира, че един от първите закони, който е бил приет, е Законът за МВР. „Възстанови се балансиращата роля на президента като един равно отдалечен политически орган за назначаване с указ на главния секретар. Възстанови се ГДБОП. Възстанови се конкурсното начало“, добави той.

#Румяна Бъчварова #система за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници