Победата не е повод за радост за „Нова демокрация“, коментират медиите в Гърция

Победата не е повод за радост за „Нова демокрация“, коментират медиите в Гърция
Възможността за широка коалиция със „Сириза“ бе отхвърлена незабавно от радикалния ляв лидер Алексис Ципрас (на снимката). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Победата на консервативната партия „Нова демокрация“ над радикалната лява коалиция „Сириза“ на вторите парламентарни избори в Гърция не е повод за голяма радост за лидера Андонис Самарас.

Малката преднина в близките процентни резултати на двете партии, които имат противоположни възгледи за бъдещето на Гърция, оставя съмнения за това дали и как може да бъде формирано коалиционно правителство, коментира вестник „Катимерини“, цитиран от „Фокус“.

Въпреки получаването на бонуса от 50 места в парламента, който се полага на победилата партия, резултатите от парламентарните избори оставят лидера на „Нова демокрация“ Андонис Самарас с много работа за вършене.

Консерваторите са далече от 151 места, които са нужни, за да управляват сами.

Гръцките политически партии, подкрепящи международния спасителен заем за Гърция, търсят формиране на коалиция след изборната победа на „Нова демокрация“, коментира „Ройтерс“.

„Национално правителство на спасението трябва да донесе икономически растеж и да убеди гърците, че най-лошото е преминало“, апелира десният лидер Андонис Самарас.

Възможността за широка коалиция със „Сириза“ бе отхвърлена незабавно от радикалния ляв лидер Алексис Ципрас.

Той посочи, че „Сириза“ ще остане в опозиция, за да се бори с наложените мерки за икономии.

Официални представители на гръцката социалистическа партия ПАСОК съобщиха, че на партийна среща в понеделник ще бъде решено как социалистите да подкрепят Андонис Самарас.

„Нова демокрация“ и ПАСОК заедно договориха спасителния план за Гърция с Европейския съюз и МВФ. Веднага след оповестяването на първите екзит пол резултати висш представител на лявата партия обяви в „Туитър“, че социалистите няма да участват в коалиция без „Сириза“. Партията обаче не е оповестила официалната си позиция.

Ако Андонис Самарас не успее да формира правителство, то радикалните леви също ще се откажат от мандата си.

Победата на проевропейски настроената „Нова демокрация“ обаче събужда надежди за край на политическия застой в Гърция, който бавеше жизненоважни реформи, коментира АФП.

Още през юни гръцката държава ще има нужда да набере милиарди евро, за да може да изплати пенсии и заплати, пише още „Берлинер цайтунг“.

Най-късно през август международните кредитори ще искат Гърция да обслужи дълга си.
Тъжната истина е, че гърците се събуждат днес като просяци, добавя германското издание.

Почти преброените гласове сочат, че „Нова демокрация“ контролира 129 места в 300-местния парламент, а социалистическата партия ПАСОК, която е вероятен кандидат за коалиция, има 33 места.

Като цяло партиите, противопоставящи се на международния спасителен заем за Атина, ще имат 121 законодатели в новия парламент, отбелязва АФП.

„Има стабилна основа за коалиционно правителство“, пише гръцкият либерален вестник „Катимерини“.

Вестник „Елефтерос Типос“, поддръжник на новата управляваща гръцка партия, нарече изборите „вот на надеждата“.

#„Берлинер цайтунг“ #„Катимерини“ #МВФ #ЕС #ПАСОК #Алексис Ципрас #„Сириза“ #Андонис Самарас #„Нова демокрация“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници