Цветанов: Къде бяха протестиращите, докато се застрояваше Слънчев бряг

Цветанов: Къде бяха протестиращите, докато се застрояваше Слънчев бряг
Цветанов посочи, че трябва да има стратегия за развитие на курортите и в никакъв случай да не се прави компромис с екологичната сигурност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Къде бяха всички защитници на природата, докато през годините се застрояваше Слънчев бряг, който преди 20 години е разполагал с 18 000 легла, а днес – с 330 000, попита вътрешният министър Цветан Цветанов по повод протестите срещу Закона за горите.

По думите му в акциите на Орлов мост са участвали майки с деца и бременни жени, които очевидно нямали други намерения, освен да защитят природата.

Цветан Цветанов обаче е категоричен, че в добрите намерения на еколозите са се включили субекти, които нямат нищо общо със смисъла и философията на поправките в Закона за горите.

„Определено имаше лица, които са част от криминалния контингент на България. Нали не си представяте, че човекът, който показваше среден пръст, защитава природата на България“, обяви Цветан Цветанов по bTV.

След като на няколко пъти даде примери за лошите политически ходове при предишното правителство, Цветан Цветанов обясни още, че сегашните управляващи искали тъкмо в големите курорти да има пречиствателни станции, за да се ограничи замърсяването на околната среда, а не парите да отиват в малки населени места, както се случвало преди.

Той посочи, че трябва да има стратегия за развитие на курортите и в никакъв случай да не се прави компромис с екологичната сигурност.

Той преразказа аргументите на протестиращите от района на Разлог срещу наложеното вето върху Закона за горите, като посочи, че развитието на зимния туризъм там ще остави младите хора в региона, ще помогне за развитието на инфраструктурата и изобщо за развитието на районите – нещо, за което държавата нямало да има ангажимент при това положение.

Вътрешният министър разказа и за свой разговор с местен полицай на лифта в Банско, който му казал, че хората, заети в обслужването на съоръжението, в предишни години се занимавали с незаконна сеч на дървесина, за да изкарат пари, а сега получавали легално заплащане.

На въпрос дали при протеста срещу ветото, който се очаква де се премести в София, и предвождащите го депутати от ГЕРБ ще бъдат изтласквани от пътното платно, вицепремиерът посочи, че депутатите са представители на съответните региони. Той допълни, че специално народният представител Любен Татарски като кмет на Разлог е направил много за създаването на работни места в региона.

Цветанов допълни и че премиерът е бил много ясен в неделя, като казал, че преди да се гласуват промени във върнатия от президента закон, иска да бъде постигнат пълен консенсус между двете групи протестиращи.

И в понеделник на контрапротест в защита на Закона за горите излизат жители на Дупница и Сапарева баня, съобщи БНТ.

В 11 часа за около 15 минути те ще затворят главен път Е-79 при село Пиперево. Хората настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини.

#контрапротест #Закон за горите #Слънчев бряг #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници