Гърция избра европейско бъдеще от втория път

Гърция избра европейско бъдеще от втория път
Според лидера на консерваторите Андонис Самарас, гърците са гласували за оставане в еврозоната. Той призова другите партии да създадат правителство на националното спасение. Снимка: bloomberg.com
A A+ A++ A

От втория път избирателите в Гърция дадоха шанс на проевропейската десница да управлява страната в опит да я изведе от дълбоката политическа и икономическа криза.

Консервативната партия „Нова демокрация" спечели изборите в Гърция с малка преднина.

След преброяване на гласовете „Нова демокрация" е начело, но без мнозинство с 29,96% от гласовете и 130 места в 300 местния парламент.

Десноцентристите от „Нова демокрация" са за спазване на кредитното споразумение с Европейския съюз и МВФ и изпълнение на договорените реформи, а „Сириза" е против и иска цялостното му преразглеждане.

Според лидера на консерваторите Андонис Самарас, гърците са гласували за оставане в еврозоната. Той призова другите партии да създадат правителство на националното спасение, предаде БГНЕС.

Лидерите в Европа предвиждаха възможността, ако Гърция се откаже от предложените мерки, страната да напусне еврозоната.

Изборите в Гърция се повтарят, тъй като след вота на 6 май партиите не успяха да формират правителство.

Тези избори бяха следени от цял свят, тъй като много наблюдатели се опасяват, че излизането на страната от еврозоната би предизвикало сериозни трусове в глобалната икономика.

И европейските лидери, и САЩ поздравиха Гърция с евроизбора и изразиха надежда, че правителството ще бъде формирано бързо.

Предложените от ЕС строги мерки за икономии са свързани с два пакета международна помощ за Гърция. През 2010 г. страната получи транш от 110 млрд. евро, а през 2011 г. – 130 млрд. евро.

Въпреки че радикалните леви формално не са за излизане на страната от ЕС, очевидно бе, че при реализирането на тяхната програма, Гърция не би се задържала в еврозоната.

Водещите европейски държави се опитваха до последния възможен момент максимално да повлияят върху позицията на гръцките избиратели и да ги убедят да се откажат от гласуване за радикалните леви.

Евролидерите и целият финансов свят бяха затаили дъх и след победата на консерваторите внимателно го поемат отново.

Според кореспондента на Би Би Си в Атина, болшинството от гърците искат страната им да остане в еврозоната, но въпросът е на какви жертви са способни заради това.

Съдейки по допитванията, повечето от гърците искат и да останат в еврозоната, и да бъдат отменени строгите мерки за икономии.

Неопределеността накара международните кредитори на Гърция да се разтревожат. Те искат страната да спазва договореността за условията на кредита на ЕС и МВФ, ако иска средства, за да избегне банкрута.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос постави условие в предложеното от „Нова демокрация" правителство на националното обединение да участват представители на „Нова демокрация", ПАСОК, Демократичната левица и „Сириза" .

Лидерът на „Сириза" Алексис Ципрас обаче категорично отказа влизане в такава коалиция. Коалицията „Сириза" увеличи с цели 10% резултатите си спрямо предишния вот.

Всички заинтересовани поискаха бързо съставяне на правителство.

#Гърция #парламентарни избори #„Нова демокрация" #Андонис Самарас #„Сириза" #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници