Нова демокрация – 29.5%, Сириза – 27% на изборите в Гърция – официално

Нова демокрация – 29.5%, Сириза – 27% на изборите в Гърция – официално
„Нова демокрация" на Андонис Самарас (вляво) и „Сириза" на Алексис Ципрас (вдясно) са с почти равни резултати на гръцките парламентарни избори от 17 юни. ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дясноцентристката партия „Нова демокрация" с спечелила 29.5% на парламентарните избори в Гърция в неделя, според първите официални резултати.

Консервативната партия получава допълнителните 50 депутатски места, които изборното законодателство в Гърция отрежда на първата политическа сила.

Крайнолявата коалиция „Сириза" остава на второ място с 27.1% от гласовете, според Гръцкото вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс и Би Би Си.

За да получи пълно мнозинство и възможност да сформира самостоятелно правителство, според груби изчисления една партия трябва да събере между 36 и 38% от гласовете.

Данните сочат, че вотът в Гърция не е излъчил категоричен победител с ясно мнозинство подобно на изборите на 6 май.

Това означава, че следващите дни ще бъдат доминирани от опити за сформиране на коалиционен кабинет с по-малките партии, получили представителство в парламента, а коалиционните разговори ще напомнят на политическия застой от преди месец.

Радикалната левица „Сириза” изключва всички възможности за каквото и да е коалиционно споразумение със сочената за победител „Нова демокрация”.

Политик от умерената лява партия ПАСОК, с която десницата договори спасителните заеми от ЕС, обяви в Туитър, че партията няма да участва в коалиция без „Сириза”.

Има съмнения доколко това мнение изразява официалната позиция на ПАСОК. Ако обаче е вярно, това означава, че първата и третата политическа сила също няма да могат да сформират проевропейско коалиционно правителство и съюзниците ще се търсят във все по-крайния спектър и на лявото, и на дясното.

#екзит пол #Гръцка комунистическа партия #Демократична левица #„Златна зора" #„Независими гърци" #ПАСОК #„Сириза" #„Нова демокрация" #Гърция #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници