За какво да гледате, ако избирате каска за ски или сноуборд

За какво да гледате, ако избирате каска за ски или сноуборд
pixabay.com
A A+ A++ A

Във връзка с по-рано обявената проверка на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започват масови проверки на каски за скиори в алпийски дисциплини и за сноубордисти, които се предлагат в търговката мрежа в големите градове и зимните курорти, пише Нова телевизия. В тази връзка от Агенцията напомнят какво трябва да знаем, когато избираме каска за ски или сноуборд: 

1) На всяка каска производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие СЕ. Това показва, че тя е  произведена по европейските изисквания за безопасност.

2) Има два вида каски:

class A, които защитават по-голяма площ от главата на потребителя, тъй като те нямат отвори за вентилация и комфорт. В резултат на това с тях, потребителят би постигнал по-висока степен на защита

class В, които дават възможност за по-добра вентилация и по-добро чуване, при употребата им, тъй като имат отвори и вентилационни клапи, но те са с по-ниска степен на защита.

3) Производителят е задължен да постави на всяка каска информация и на български език. Тя трябва да бъде четлива и да остане такава през целия период на ползване. Тя съдържа: номер на европейския стандарт, ЕN 1077, име или търговска марка на производителя, модел, информация за класа на каската, размер или обхват от размери на каската, записан като обиколка на главата, тегло на каската, закръглено до най-близките 50 грама, година и тримесечие на производство.

4) Когато производителят е предвидил подложката за удобство/комфорт на каската да се сваля за почистване/пране, възможно е трайната маркировка за идентификация, да е поставена на вътрешната твърда част на каската.

5) Всяка каска трябва да се придружава от инструкция на български език. Тя трябва да съдържа условия за поддържане, почистване и съхранение, подходящи аксесоари, които да се използват към каската.

6) Каската трябва да бъде регулирана така, че тя да пасва добре на главата на потребителя.

7) Всяка каска трябва да има и указание за препоръчания начин за поставяне на каската на главата и носенето й от потребителя, например да се поставя така, че да предпазва челото на потребителя, като се поясни, че с избутването на каската назад към тила, няма да се постигне предвидената защита на главата. Трябва да има и предупреждение, че каската трябва да се изхвърли или смени с нова, ако е била подложена на силни удари. 

 
 

#каска #скиори #сноубордисти #проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници