Брюксел: Всяко забавяне на сделката с Гърция създава проблеми

Брюксел: Всяко забавяне на сделката с Гърция създава проблеми
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Атина води битка с времето за постигане на споразумение с кредиторите, което е възможно само в случай на взаимни отстъпки, коментира в. "Нафтемборики". Вестникът твърди, че гръцката страна иска да ѝ бъдат осигурени компенсации в замяна на приемането на превантивни мерки за след 2018 г., предаде БНТ.

Кредиторите смятат, че такива мерки са необходими в случай, че има отклонения от целите, заложени в сегашната спасителна програма, чийто срок изтича догодина. Изданието Нюз.ин пише, че усещането в Атина е доста различно, въпреки позитивния тон в изявленията на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум за постигнат напредък в договарянето с кредиторите и за завръщане на техните представители в гръцката столица тази седмица, с цел продължаване на преговорите с институциите. 

Правителствени източници са признали, че в преговорите от миналата седмица е бил отбелязан напредък, но са пояснили, че те не могат да продължат на ниво експерти, докато МВФ не оттегли "нелогичните" според тях искания. Според печата в събота кредиторите са излезли с предложение пред правителството да приеме преванитивни мерки в размер на 3,6 млрд. евро, които да бъдат прилагани след 2018 г., ако заложените цели по сегашната програма не бъдат изпълнени. Пакетът от мерки засягал най-вече орязване на необлагаемия минимум и на данъчните облекчения.

От Брюксел пък предупреждават, че всяко по-нататъшно забавяне на усилията за финализиране на оценката ще започне да създава значителни проблеми на всички, отбелязва в. "Имерисия". Това, което се очертава на хоризонта е, че датата 20 февруари, когато се очаква да заседава Еврогрупата, за да финализира оценката си за Гърция, все повече се отдалечава, и че вероятно договарянето ще продължи и през март, смятат наблюдатели.

Споразумението за реформи с кредиторите е необходимо на Гърция, за да може да продължи да получава спасителни заеми. Макар Атина да настоява, че няма неотложна нужда от пари, без средства страната отново може да бъде изправена пред фалит. Гърция трябва да направи следващото голямо плащане по дълговете си през юли.

#Атина #Гърция #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници