Няколко български училища с успешни проекти в Румъния

Няколко български училища с успешни проекти в Румъния
pexels.com
A A+ A++ A

Училища от Силистра, Велико Търново и Тутракан спечелиха финансиране за свои проекти, които ще се реализират по съвместна българо-румънска програма. Едно от тях е Природо-математическата гимназия в Силистра, които има 2 одобрени проекта. Те са на обща стойност 350 000 евро и ще се реализират по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014 - 2020, съобщи директорът на най-старото средно училище в област Силистра Анелия Невска, информира iNews.bg

На 26 януари в румънския град Кълъраш бе работната среща по единия от проектите на тема "Координиране на съвместни политики и инвестиции за оборудване в областта на образованието в трансграничния район". Домакин на събитието бе водещият бенефициент - Регионалният инспекторат в на образованието в Кълъраш, който е побратимен със Силистра. От българска страна участваха трите училища, които са партньори по проекта – СУ "Емилиян Станев" Велико Търново, ПМГ " Св. Климент Охридски" в Силистра и СУ "Христо Ботев" Тутракан.

Основна цел на проекта е създаване на учебни програми, свързани с проектобазирано обучение по математика, информатика, химия биология, физика, роботика и др. В един час ще се преподават повече от един предмети, като целта е да се развият компетентности, необходими за интердисциплинарен подход на обучение. В силистренската гимназия ще бъде оборудван модерен кабинет, наречен ателие, на стойност 84 119, 62 евро.

В него учениците не само ще учат, но и ще изработват модели на изучавани обекти избрани от тях. Включени са състезания между училищата в България и Румъния, на които учениците ще представят изработени от тях модели. Ще бъдат обучавани учители, които да одобряват разработените учебни програми. На 9 февруари предстои работна среща в София по втория проект на тема "Колективно образование".

#училище #проект #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?