ЦИК: Ще следим стриктно машинното гласуване на предспочните избори

ЦИК: Ще следим стриктно машинното гласуване на предспочните избори
БНР
A A+ A++ A

Ще зададем много сериозни изисквания за охраната и сигурността на гражданите по отношение на машинното гласуване. Това каза по време на брифинг заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Мария Мусурлиева, пише Агенция „Фокус“.

„Съдебното решение отмени нашата точка за 500-те машини за гласуване. Оттук нататък вървим по законния ред. Ние ще изпълним всичко така, както ни е разпоредил законът. Ще обявим обществена поръчка. Дали ще се яви някой или не, не знаем. Ако не се яви никой, можем ли да носим отговорност?“, запита тя. Мусурлиева обясни, че от ЦИК е трябвало да изчакат указа на президента за обявяване на датата на парламентарните предсрочни избори. „Не могат да се правят обществени поръчки във въздуха за каквото и да било“, коментира тя. „Няма да коментирам срокове, но ние сме започнали работата във връзка с машинното гласуване. Съдът издаде едно задължително съдебно решение, с което ние ще се съобразим. Ще има обществена поръчка“, посочи Мусурлиева.

„Част от опасенията, които бяха изказани в Министерски съвет бяха, че ако бъдат занижени изискванията, могат да се явят много сериозни проблеми с некоректно участие. Това, което мога да ви кажа със сигурност е, че ние ще дадем много сериозни изисквания за охраната и сигурността на гражданина, свързани с машинното гласуване“, подчерта тя. „Ние сме длъжни да дадем задължителни строги характеристики с оглед защита буквално на националната сигурност с оглед гласа на всеки гражданин и охрата и волята и гласа на всеки гражданин“, допълни Мария Мусурлиева.

„Оттам нататък е рано за всякакви други хипотези“ , каза още тя. „Няма да има машинно гласуване, ако няма явил се кандидат“, уточни още тя, като допълни, че в случая най-важно е не кой носи отговорността за това, а как най-сигурно да бъде гарантирана охраната при машинното гласуване.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници