Полицейското насилие в България масово остава безнаказано

Полицейското насилие в България масово остава безнаказано
Cross.bg
A A+ A++ A

Полицейското насилие в България масово остава безнаказано, а когато все пак МВР реши да накаже провинил се служител, санкцията обикновено е смешна. Това гласи доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според изследването за периода 2000-2015 г. в МВР са постъпили 1146 жалби за нанесени от служители телесни повреди, незаконно задържане и принудителен разпит, а само в 11% от случаите е било наложено наказание на служителя на реда за превишени правомощия. 300 жалби са счетени за неоснователни, при 725 случая не е открито нарушение, пише iNews.bg.

За последните 15 години за полицейско насилие са уволнени едва 18 служители, на други 48 е наложена глоба, а 11 са получили условни присъди. "Обикновено глобите са в размер от 500 до 1000 лв., като липсва информация дали те на практика са изплатени", съобщиха от БХК. В същото време жалбите, които все пак са стигнали до съда, отбелязват доста по-висока степен на успеваемост. В 61% от тези случаи обаче полицаите са признати за виновни, гласи докладът, публикуван от в. "Сега".

Друг сериозен проблем, който отбелязват от БХК, е липсата на ясна информация за броя на случаите на полицейско насилие. Едва 1/3 от съдилищата са предоставили информация за тези дела, което означава, че реално броят на жалбите е в пъти по-голям.

#полицейско насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници