Парламентът в Египет под въпрос заради невалидни места на ислямисти

Парламентът в Египет под въпрос заради невалидни места на ислямисти
Първата сесия на новоизбрания египетски парламент след революцията, януари 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Една трета от състава на долната камара на египетския парламент ще бъде разпусната, което може да доведе до разпускането на целия парламент.

Конституционният съд на Египет призна за недействителни резултатите от изборите за долна камара по едномандатните окръзи, което налага тяхното преизбиране, съобщават местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Според законодателството, кандидатите за 166 места не трябваше да са свързани с партийните листи.

В действителност мнозинството от тях са действащи членове на различи партии, включително ислямистки. Това нарушава правата на независимите кандидати и е в разрез с конституционния принцип за равен старт на всички.

По-рано редица арабски и западни медии съобщиха, че парламентарните избори в Египет са признати за нелегитимни, но официални източници уточниха, че преизбирането ще засегне само една трета от законодателите в долната камара.

Заместник-председателят на КС Масер Сами смята, че признаването за нелегитимни на една трета от депутатите води до разпускането на целия парламент.

Парламентът на Египет губи своите пълномощия след решението на Висшия конституционен съд на страната за анулиране на резултатите от изборите на една трета от депутатите, съобщи говорителят на Конституционния съд Масер Сами, цитиран от РИА Новости и „Фокус".

„Това означава, че парламентът трябва да бъде разпуснат", уточни Сами на пресконференция в Кайро. При това той потвърди, че всички закони, приети от този състав на парламента, остават в сила.

В същото време египетските експерти по конституционно право се разминават в оценката си за последните решения на съда. Според част от тях е необходимо преизбиране само на една трета от депутатите, като останалите запазват своите пълномощия. Други посочват, че признаването на незаконността на избирането на една трета от депутатите означава, че целият парламент трябва да бъде разпуснат и да се проведат нови избори.

От падането от власт на бившия диктатор Хосни Мубарак през февруари 2011 г. в т.нар. революция на Арабската пролет, Египет се намира под ръководството на военен режим с цел провеждането на честни избори за президент. Кандидатът на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" Мохамед Мурси изглежда като фаворит след като събра повече гласове от бившия премиер Ахмед Шафик на първия тур на президентските избори.

#Египет #Мюсюлмански братя #ислямисти #парламент на Египет #Арабска пролет #Хосни Мубарак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници