Гръцкият търговски флот ще напуска потъваща Гърция

Гръцкият търговски флот ще напуска потъваща Гърция
Контейнери на пристанище Пирея близо до Атина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият търговски флот се готви да емигрира, ако новото правителство наложи данъци на корабните магнати.

Лидерът на крайнолявата коалиция СИРИЗА, която се очаква да спечели изборите в неделя, предвижда данъчно облагане на търговския флот, изтъква в репортаж БНР.

По същото време половин милион гърци отказват да платят извънредния данък върху имотите, въведен от правителството на Георгиус Папандреу.

Гръцките корабни магнати предупредиха лидера на партията СИРИЗА, че няма да допуснат облагане на доходите си с данъци. Изявленията на Алексис Ципрас предизвикаха негатива реакция на асовете на гръцкото корабоплаване, които припомниха, че имат „данъчна неприкосновеност".

Гърция контролира 15% от корабите в световния търговски флот и осигурява хиляди работни места. Според експерти, ако следващото правителство в Атина въведе дори и минимално данъчно облагане върху приходите на търговския флот, собствениците на кораби ще напуснат Гърция.

Финансовото министерство в Атина се оказа безсилно да принуди 500 000 гърци, собственици на недвижими имоти, да платят извънредния данък. Той се въведе със сметките за тока, но беше оспорван по съдебен ред.

Гърците ежемесечно плащат задълженията си за електричество, но не и данъка за имотите. Основните политически сили обещават да премахнат непосилния данък за безработни и пенсионери.

#Гърция #търговски флот #СИРИЗА #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници