Бойко, Станишев, Доган и Кунева в следващия парламент

Бойко, Станишев, Доган и Кунева в следващия парламент
Политологът проф. Георги Карасимеонов. Снимка: БНР
A A+ A++ A

ГЕРБ, БСП, ДПС и новата партия „България на гражданите“ на Меглена Кунева ще дадат облика на следващия парламент, прогнозираха политолози и социолози на форум на Фондация „Фридрих Еберт“.

Следващата година отново ще наблюдаваме плуралистична система, макар и стеснена, отбелязаха анализаторите, цитирани от националното радио.

Според тях парламентарните избори през 2013 г. ще доведат до свиването на партиите, които ще влязат в следващия парламент, като при ясните на този етап ГЕРБ, БСП и ДПС най-голяма вероятност да попадне в следващия парламент има партията на Меглена Кунева „България на гражданите“.

Единодушно бе и мнението, че СДС и ДСБ няма да успеят да мобилизират електорат, който би им осигурил преодоляване на четирипроцентната бариера и участие в законодателния орган.

„Разхлабването на „Синята коалиция“ продължава процеса на отмиране на традиционната посткомунистическа десница“, коментира проф. Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания.

Според Карасимеонов е рано да се каже каква позиция ще заеме ДПС на изборите, както и каква ще бъде реакцията на партията на Меглена Кунева.

За Антоний Тодоров от Българската асоциация за политически науки най-голяма изненада би било, ако десните партии - СДС и ДСБ, не успеят да влязат в следващия парламент, което не се е случвало от 1991 година.

Бъдещи коалиции между ГЕРБ и БСП Антоний Тодоров допусна единствено в случай на крайна криза, и то като експертен кабинет за кратко време. Позицията на Меглена Кунева, според Тодоров, трябва да бъде въздържана към каквито и да е коалиции.

„Ако попадне в парламента и направи грешката веднага да влезе в коалиция с някой много по-силен от нея, това ще бъде много бързият край на тази партия или движение“, заяви той.

#ГЕРБ #ДПС #БСП #България на гражданите #Меглена Кунева #социолози #политолози #Георги Карасимеонов #Антоний Тодоров #избори #парламентарни избори #влизане в парламента #СДС #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници