Православната църква пак осъди „съблазънта“ на гей парада

Православната църква пак осъди „съблазънта“ на гей парада
Сцена от гей парад в София през юни 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За пета поредна година Българската православна църква осъди подготвяния в София гей парад.

По повод организирания гей парад на 30 юни 2012 г. в София Светият синод, духовенството и православните християни отново категорично се противопоставяме на провеждането на такава безнравствена проява, се заявява в изявление на Св. синод на БПЦ.

„Защото изповядваме исконното и неотменимо убеждение на Православната Църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото“, заявяват от църквата и добавят:

„Ние пазим Христовата апостолска вяра, която е същата вчера, днес и вовеки, тъй като Бог е неизменен. А Сам Бог говори чрез апостола: „жените им замениха естественото употребление с противоестествено; също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда“ (Рим. 1:26-27). Св. апостол Павел в посланието си до Римляни казва още: „Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда“ (Рим. 1:18)“.

Според Светия синод „Светата Църква не иска да страдаме и затова ни учи да проявяваме любовта си в телесна и душевна чистота и да пазим неосквернени телата си, за да бъдем здрави и полезни на себе си и обществото. Основата на здравото общество е благословеното семейство, за което Бог казва: „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори. И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се“ (Бит. 1:27-28). „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът“ (Бит. 2:24). Понеже Бог е съвършената Истина и Любов, Той винаги промишлява най-доброто за Своето висше творение - човека. Милува го като Свое най-любимо чедо“.

„Така и ние трябва да се грижим за нашите деца - с отговорна и очистена от всякаква мерзост любов. Умоляваме родители, учители и възпитатели да не допускат своите чеда и възпитаници да участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която също така нарушава правата на православните християни в България и създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти“, обяснява позицията си Синодът.

„Такава е тази зла и неукротима похот: само да победи разсъдъка, не оставя в него никакво чувство на благопристойност, а всичко покрива с нощна тъмнина“ (св. Йоан Златоуст). Нека благоразумието да победи за честта и достойнството на нашия народ“, се заявява в изявлението на Св. синод на БПЦ.

#БПЦ #Българска православна църква #гей парад #Светия синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай