Шиндзо Абе на визита при Тръмп февруари. Ще обсъдят двустранното сътрудничество

Шиндзо Абе на визита при Тръмп февруари. Ще обсъдят двустранното сътрудничество
Източник: bTV News
A A+ A++ A

Премиерът на Япония Шинзо Абе заяви в понеделник пред парламента на страната, че ще се срещне с новия американски президент Доналд Тръмп във Вашингтон на 10-ти февруари, за да обсъдят въпроси от двустранно значение, предаде БНР.

Двамата лидери се съгласиха на тази официална среща на високо ниво по време на телефонен разговор, проведен през уикенда, след като те се срещнаха за пръв път в Ню Йорк през ноември, непосредствено след като американският магнат спечели президентските избори в САЩ.

Абе заяви пред репортери в събота, че ние потвърдихме важността на японско-американското сътрудничество в светлината на икономическите и на предизвикателства пред двете страните, свързани с тяхната сигурност, съобщава японската преса. Трябва да се има предвид, че Япония е зависима от съюза си със САЩ, за да може островната държава да продължава да отстоява позициите си спрямо китайските амбиции, свързани с крайбрежните територии.

Доналд Тръмп също така е заявил по телефона на Шинзо Абе, че японските автомобилопроизводители трябва да подкрепят неговата инициатива за създаване на работни места в САЩ. Японските официални лица и бизнес лидери посочиха нееднократно, че  японската автомобилна индустрия отдавна е установила свои производствени мощности в САЩ и вече е разкрила много работни места.

Премиерът на островната държава също така посочи, че на предстояща с Тръмп ще настоява за постигането на двустранни търговски споразумения, които биха заменили досегашните многостранни споразумения. Миналата седмица Абе заяви пред парламента, че той вярва, че Доналд Тръмп разбира ползите от свободната търговия за икономическия растеж. Това негово изявление беше факт, след като американският президент взе официално решение за оттеглянето на САЩ от Търговското споразумение за транс-тихоокеанското партньорство, одобрено преди време от 12 държави, изпълнявайки по този начин предизборното си обещание.

#Шинзо Абе #Доналд Тръмп #Вашингтон #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници