Дариха на храма "Св. Св. Кирил и Методий" мощи на трима от най-почитаните християнски светци

Дариха на храма "Св. Св. Кирил и Методий"  мощи на трима от най-почитаните християнски светци
БТВ
A A+ A++ A

Мощи на трима от най-почитаните християнски светци пристигнаха в София. Реликвите идват от Света гора и ще останат завинаги в храма "Св. Св. Кирил и Методий".

Там на почетно място бяха положени частици от нетленните тела на Свети Григорий Богослов, Свети Василий Велики и свети Йоан Златоуст, съобщава БТВ.

Много хора отидоха в храма за поклонение. Чудотворните мощи пристигнаха благодарение на Балканското атонско сдружение, което помогна за дългия им път от Света гора до София.

Една от тях – частица от тялото на Св. Григорий Велики, вече е извършила чудо.

Преди години най-малкият син на председателя на Балканското атонско сдружение Андрей Кристов изведнъж онемял.

В дома влетял прилеп и от силната уплаха изгубил говора си. Андрей Кристов решава да отиде на Света Гора със сина си.

Покойният игумен на Хилендарския манастир толкова обикнал детето, че направил на семейството невиждан дар.

„Разбирайки за проблема, той предава на Андрей Кристов малка частичка от мощите на Свети Григорий Богослов със заръката да се моли на светеца за сина си, за да може да отмине тази уплаха”, разказа Валентин Тодоров.

С молитва и вяра - така се случило чудото за Никита, който вече е студент. Той проговорил и то на три езика - български, руски и английски.

Сега бащата на проговорилото момче дарява светинята на столичния храм, а мощите на Свети Василий Велики и Свети Йоан Златоуст сдружението е получило от монаси, които живеят в скалните килии на Света гора.

„Мощите на светците винаги правят чудеса, когато човек подходи към тях с дълбока и искрена вяра”, каза Методи Корчев, свещеник в храма „Св. Св. Кирил и Методий".

Реликвите остават завинаги в църквата на Женския пазар, а в храма се надяват, че чудеса ще започнат да се случват и при тях.

#мощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници