ЕП блокира сътрудничеството си със Съвета на министрите

ЕП блокира сътрудничеството си със Съвета на министрите
Крайната мярка идва в отговор на решението на Съвета на министрите на вътрешните работи отпреди седмица да изключат Европарламента от процедурата по оценка и наблюдение на прилагането на Шенгенските изисквания. Снимка: europe.bg
A A+ A++ A

Европейският парламент единодушно реши да блокира сътрудничеството си със Съвета на министрите по ключови за правосъдието и вътрешните работи области, в които напредъкът е невъзможен без парламентарна санкция.

Крайната мярка идва в отговор на решението на Съвета на министрите на вътрешните работи отпреди седмица да изключат Европарламента от процедурата по оценка и наблюдение на прилагането на Шенгенските изисквания, в която влиза и временното възстановяване на граничния контрол, предаде БНР.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи това като безпрецедентен удар в лицето на парламентарната демокрация и обяви, че докато това решение на Съвета не бъде преразгледано, парламентът ще блокира общата работа в 5 сфери.

Те засягат бюджета за вътрешна сигурност за догодина, съдебното сътрудничество по криминални въпроси, европейската заповед за разследване, както и предоставянето на данни на пътниците на авиокомпаниите и промените в шенгенския граничен кодекс.

#Европейският парламент #ЕП #Съвета на министрите #Шенген #Мартин Шулц #председател на ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници