Nokia Asha 311 е стъпка в правилната посока, макар и малко закъсняла

Nokia Asha 311 е стъпка в правилната посока, макар и малко закъсняла
A A+ A++ A

Преди дни имахме възможността да прекараме известно време в компанията на Nokia Asha 311 - най-интересния модел от новата серия бюджетни телефони Asha, която залага на изцяло сензорен интерфейс. Най-интересен, защото предлага най-много в хардуерно отношение на цена на дребно 92 евро преди операторски субсидии, което означава, че с договор може да се предлага доста изгодно. Получихме уверение, че това е цената, на която ще се появи и в България. Телефонът има капацитивен дисплей, който е покрит с устойчиво на надраскване стъкло и е снабден с поляризиращ филтър като при познатата технология ClearBlack на Nokia. Освен това разчита на процесор с работна честота 1GHz, който обещава достатъчна бързина на работа.

Телефонът, с който успяхме да поработим, все още беше прототип и с много стара версия на софтуера (от началото на годината), но въпреки наличието на някои бъгове показа пъргава работа. Интерфейсът, въпреки че е базиран на платформата S40, включва някои от елементите, които първо видяхме в Nokia N9. Например върху екрана в заключено положение се показват известията за входящи съобщения, електронна поща, пропуснати повиквания и т.н., а за да отворите желаното, е нужно да го плъзнете наляво или надясно.

Останалите части от интерфейса също са вдъхновени от N9. На разположение са три основни екрана, между които се преминава с плъзване на пръст наляво или надясно. Първият екран съдържа часовник и няколко връзки към любими приложения или контакти, а под тях се показват разнообразни нотификации. Вторият екран съдържа списъка с приложения, а третият е поверен на телефонната част. През него можете да наберете номер или да получите достъп до списъка с обаждания и телефонния указател. Над всичко това е падаща лента като тази в Symbian Belle, която осигурява бърз достъп до функции като Wi-Fi и Bluetooth, служи за активиране на мобилния трафик на данни или за превключване на профила. Освен това включва бърз път до действия като слушане на музика, писане на съобщения и провеждане на разговори.

Телефонът е с много компактни размери и останахме с усещането за доста добра изработка. Сред останалите характеристики са 3.2МР камера, която записва VGA видео, FM радио и слот за допълнителна памет. В софтуерно отношение Asha 311 разполага с Nokia Maps, с 15 нива от Angry Birds и с комуникационното приложение WhatsApp, а освен това потребителите й ще имат достъп до 40 безплатни игри от EA Games, което ще им спести сериозна сума. Като цяло останахме впечатлени от телефона, а промяната във външния вид на S40 изглежда като стъпка в правилната посока. Нямаме търпение да поработим с телефона във финалната му версия, но ни се струва, че това е малко закъснял ход - Samsung и LG добавиха сензорни екрани към обикновените си телефони доста отдавна, макар цените на устройствата да не бяха много бюджетни. Всъщност по-любопитни сме да видим другите два модела от новата серия Asha, защото Asha 305/306 имат резистивен екран, който поддържа мултитъч.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници