Nokia оптимизира стратегията си, ще съкрати 10 000 до края на 2013 г.

Nokia оптимизира стратегията си, ще съкрати 10 000 до края на 2013 г.
A A+ A++ A

Днес станаха известни новите мерки, с които Nokia ще се опита да оптимизира стратегията си, да подобри оперативния си модел и отново да се върне на пътя на растежа. Компанията планира да намали значително оперативните си разходи и в същото време да остане фокусирана върху своите смартфони и обикновени телефони и да постави акцент върху услугите си, зависими от местоположението. За редуциране на разходите ще бъдат затворени изследователските центрове в Улм, Германия, и Бърнаби, Канада; ще бъде затворен заводът в Сало, Финландия, но изследователската дейност там ще продължи; ще се подобрят маркетинговите дейности особено в ключовите пазари; ще се оптимизират ИТ, корпоративните и бизнес функциите и ще се направят съкращения на области, които не са от значение за основната дейност на компанията - тук влизат и вероятни продажби на части от Nokia. Като резултат от тези мерки Nokia възнамерява до края на 2013 г. да съкрати 10 000 позиции в глобален мащаб. Това би трябвало да намали оперативните разходи на подразделението Devices & Services с около 3 милиарда евро годишно до края на 2013 г.

При смартфоните Nokia ще продължи със стратегията си да разширява ценовите категории, в които предлага смартфони Lumia, и да диференцира продуктите си чрез Windows Phone и използването на нови материали, нови технологии и зависими от местоположението услуги. Последните ще получат повече инвестиции и компанията се надява да се отличи от конкурентите с услуги като навигация и визуално търсене. Освен това картовите й технологии ще достигнат и до други области от промишлеността, което ще помогне за генерирането на повече приходи.

При мобилните телефони ще се продължи с развитието на устройства с платформите Series 40 и Series 30 и ще се инвестира в ключови технологии като Nokia Browser. Компанията споменава, че първите резултати от тези инвестиции могат да се видят в новите телефони Asha със сензорен екран, така че можем да очакваме допълнително развитие в този бюджетен сегмент.

Сериозни промени има и в мениджърския екип. По-сериозните от тях са свързани с напускането на Джери ДюВард, която досега отговаряше за маркетинга на компанията; Мери Макдауъл, която отговаряше за подразделението за мобилни телефони, и Никлас Савандер, който беше вицепрезидент на подразделението за пазари. Те ще продължат да действат като съветници, но няма да са вече в мениджърския екип на Nokia. Междувременно компанията заяви, че за второто тримесечие очаква по-ниски финансови резултати от прогнозираното.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници